пʼятниця, 13 листопада 2015 11:23

Правозахисники хочуть судитися з аптеками Києва через відсутність пандусів

Правозахисники хочуть судитися з аптеками Києва через відсутність пандусів
Фото: socinfo.net.ua

Правозахисна організація "Права людини" планує позиватися проти аптек Києва, які не встановили пандуси.

Про це заявив голова організації Віталій Дроботун у коментарі Gazeta.ua

Правозахисники спільно з "Європейською асоціацією інвалідів" кілька місяців тому здійснили моніторинг аптек міста та з'ясували, що щонайменше 413 із них не мають пандусів. Причому у 10% цих закладів навіть не було ліцензії на продаж ліків.

"Щодня доводиться проходити аптеку, де немає навіть натяку на пандус. Такого роду горе-бізнесмени не думають ні про людей з інвалідністю, ні про батьків з колясками, ні про літніх людей, ні ‒ як же гостро стоїть ця тема сьогодні! ‒ травмованих учасників АТО. Обурливо", - сказав він.

Дроботун наголосив, що встановлення пандусу коштує не більше 40 тисяч грн, що в умовах надприбутку аптек не є тягарем для бізнесу. Можна мати також мобільний пандус за 2-5 тисяч гривень.

Серед інших способів - арендувати приміщення з уже встановленими пандусами або просити орендодавця обладнати його за рахунок оренди.

Дроботун також нагадав про те, що створення безбар'єрності - обов'язок аптек за законом. Відповідно до Закону "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", "підприємства, установи та організації зобов'язані створювати умови для безперешкодного доступу інвалідів (у тому числі інвалідів, які використовують засоби пересування та собак-поводирів) до об'єктів фізичного оточення".

Нагадаємо, у кінці жовтня письменниця Ірена Карпа та телеведуча Соломія Вітвіцька один день провели в інвалідних візках, щоби показати, наскільки Київ непридатний для маломобільних людей.

Зараз ви читаєте новину «Правозахисники хочуть судитися з аптеками Києва через відсутність пандусів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі