пʼятниця, 26 серпня 2016 19:15

Правозахисник прокоментував убивство в Кривому Озері

Правозахисник прокоментував убивство в Кривому Озері

Щоб запобігти злочинам на кшталт убивства в Кривому Озері, необхідно суттєво підвищити вимоги до нових співробітників поліції та посилювати суспільний контроль над роботою правоохоронців.

Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив правозахисник Євген Захаров.

Чому поліцейське свавілля все ще має місце?

- Корінь проблеми – в незакінченості реформ. Очищення правоохоронних органів насправді ще дуже далеке від завершення. Процес триває, виконано не більше 15 відсотків від загального обсягу задач. У сусідній Польщі аналогічна поліцейська реформа триває ще з 1989 року. І її там все одно не вважають завершеною.

До того ж і переатестація – це не панацея від некомпетентних кадрів, від злочинців в уніформі. Не варто вважати, що особовий склад поліції повністю очистився та оновився – стільки нових співробітників просто немає звідки взяти. Тому в поліції і деінде залишаються такі кадри, які чинять свавілля. Особливо актуальна ця проблема в провінційних містечках, на зразок того ж Кривого Озера, де сталося вбивство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Деканоідзе пообіцяла розібратися з миколаївськими поліцейськими

Як мають покарати поліцейських?

- Покарання має призначити суд. Можна прогнозувати, що слово правосуддя буде вкрай суворим.

Суспільство покладає великі надії на реформу поліції, і такі інциденти сильно компрометують цей процес. Тому варто очікувати дуже жорсткого покарання, особливо враховуючи обставини, що отягчають провину службовців.

Які висновки має зробити суспільство?

- Ні в якому разі не можна послаблювати суспільний контроль над діяльністю правоохоронців. Усі випадки свавілля з боку поліції повинні мати максимально резонансний розголос. Суспільство має створити такі умови роботи правоохоронців, за яких жодне порушення закону з боку поліції не могло б не мати серйозних наслідків. Але треба знати й міру – не опускатися до самосуду, як це було у Врадіївці (в 2013 році офіцери міліції та таксист зґвалтували місцеву жительку в селищі Врадіївка Миколаївської області. Відмова суду та міліції затримати одного із підозрюваних викликала масові акції непокори у селищі. – Gazeta.ua).

Як змінити систему, щоб запобігти таким злочинам?

- Необхідно суттєво підвищити атестаційний мінімум для нових кадрів поліції. Сьогодні він становить 25 балів із 60 – менше половини. Важливо також приваблювати до лав поліції освідчених людей із високою моральною планкою, стимулюючи їх високою зарплатою та кар'єрою.

Поліцейські, які вчинили вбивство в Кривому Озері – це молоді люди, тому не можна сказати, що йдеться про пережитки старої системи. Треба не просто замінювати старих злодіїв з погонами на молодих – ми маємо змінити усю модель загалом. У першу чергу, моральну складову служби в поліції.

Досить успішно модель реформованої Національної поліції діє переважно в великих містах – Києві, Львові, Дніпрі, Одесі. Але на тотальне запровадження реформ в країні немає грошей. То ж необхідно і бути готовими до величезних витрат, якщо хочемо мати дійсно ефективних та чесних правоохоронців.

Керівництво МВС пообіцяло жорстко покарати винних. Чи дійсно практиці покриття злочинців у погонах покладено край?

- Завдяки суспільному резонансу подібні інциденти зі свавіллям боляче б'ють по репутації вищого керівництва МВС та всій реформі правоохоронних органів.

Нацполіція – це особистий політичний проект того ж міністра МВС Арсена Авакова, і його позиції вкрай залежать від успіху реформи. Тому керівництво змушено реагувати максимально жорстко, демонструючи суспільству, що його запит на справедливість буде негайно задоволений. Насправді, це дуже позитивний сигнал – суспільна думка починає контролювати силові структури держави. Їхня відповідальність перед людьми як ніколи висока.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вбивство в Кривому Озері: нові подробиці від вдови загиблого

Нагадаємо, 24 серпня в селищі Криве Озеро на Миколаївщині співробітники поліції вбили місцевого жителя Олександра Цукермана на очах його сім'ї. Затримано трьох правоохоронців.

Зараз ви читаєте новину «Правозахисник прокоментував убивство в Кривому Озері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі