субота, 19 січня 2008 11:14

Православні віруючі святкують Хрещення Господньо

Православна церква святкує в суботу велике двунадесяте свято Богоявлення, або Хрещення Господня, в спогад про хрещення Ісуса Христа у водах Йордана пророком Іоанном Предтечею.

На Русі Хрещення завжди святкувалося широко і урочисто, у всіх російських містах після літургії здійснювався хресний хід на "йордань" - ополонку у вигляді хреста, прорубану на найближчому водоймищі. Традиція занурення в ополонку на Хрещення з кожним роком набуває всього велику популярність і в сучасній Україні.

Як і святу Різдва Христова, святу Хрещення передував день строгого поста - святвечір. Цього дня після уранішнього богослужіння у всіх храмах вже здійснюється чин великого водосвяття. При цьому, всупереч розхожому повір"ю, вода, освячена 18 січня, не володіє якимись особливими, "сильнішим", властивостями, ніж водохресна вода, освячена вже в сам день свята.

Встановлення свята Хрещення Господня відноситься ще до часів апостолів. Стародавня назва свята - "Епіфанія" (явище), або "Теофанія" (Богоявлення). Також його називали "святом Светів", повідомляє ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА.

Зараз ви читаєте новину «Православні віруючі святкують Хрещення Господньо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі