вівторок, 19 серпня 2008 08:56

Православні відзначають Яблучний Спас

Сьогодні, 19 серпня, православна церква відзначає Преображення Господнє, у народі - Яблучний Спас.

Згідно із християнською традицією, Преображення Господнє - це свято, встановлене на згадку про велику подію з життя Ісуса Христа, коли він, здійснивши половину свого земного служіння і достатньо довівши свою божественність вченнями та чудесами, вирішив ще особливим чином показати учням славу свого Божества.

Преображення показало наявність в Ісусі подвійної природи - божественної та людської. При Преображенні було явлення Сина при свідченні Батька і Святого Духа, тобто, явлення усіх ликів Святої Трійці. Під час цього не сталося зміни божественної природи Христа, - навпаки, його божественність була виявлена у його людській природі. За словами Іоанна Златоуста, Преображення сталося, "аби показати нам майбутнє перетворення єства нашого і майбутнього Свого пришестя на хмарах у славі з ангелами".

Символічним є і явлення Мойсея та Ілії. За словами Іоанна Златоуста, "один померлий та інший, що ще не випробував смерті", з"явилися для того, аби показати, що "Христос має владу над життям і смертю, владарює над небом і землею". Місцем Преображення Господнього церковний переказ вважає гору Фавор у Галілеї, хоча є дані, що свідчать на користь гори Ермон.

Свято Преображення Господнього існувало уже в IV ст., що вказує на іще раніше його походження. Свята Олена, мати першого римського імператора-християнина Костянтина Великого, побудувала на горі Фавор храм на честь Преображення Господнього, зруйнований у XIII ст. У VIII в. св. Іоанн Дамаський та Козьма Маюмський склали співи на це свято, якими православна церква прославляє його дотепер. На Заході свято Преображення Господнього довго не було загальним, і тільки 1457 року папа Каллікст III зробив його повсюдним у західній церкві і встановив для нього чин богослужіння, що відправляється донині.

У православному календарі свято припадає на Успенський пост. Із цього дня дозволяється їсти яблука і фрукти, їх освячення проводиться у кінці святкової літургії. На Яблучний Спас прийнято пекти яблучні пироги, починати заготівлю яблучних компотів та варення на зиму.

Із трьох спасів Яблучний Спас є найголовнішим. До настання цього дня не дозволялося їсти ніяких плодів. Після освячення частину плодів віддавали убогим. "На другий Спас і убогий яблучко з"їсть", - говорили у народі. Також після освячення яблука роздавали усім прихожанам і посилали хворим. А хто не виконував цього звичаю, зазнавав загальної зневаги, повідомляє Ліга

Зараз ви читаєте новину «Православні відзначають Яблучний Спас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі