субота, 01 березня 2008 16:02

Правоохоронці штрафують браконьєрів, які знищують рідкісні квіти

Правоохоронці штрафують браконьєрів, які знищують рідкісні квіти
Через теплу зиму перші весняні квіти цього року розцвіли на місяць раніше. Зазвичай пробиваються крізь шар снігу. Нині пелюстки виглядають із-поміж торішнього листя. Тендітні провісники весни зачаровують красою. Усі види ранніх квіток охороняють законом не лише в Україні, а й у Європі.

Природоохоронці намагаються захистити цінні квіти: створили рейдові бригади й штрафуватимуть губителів природи. Незважаючи на це, тисячі першоцвітів щодня потрапляють на базари.

Марія Галушка знає, що зривати їх заборонено. Але щоранку їздить до лісу. Каже: продавати букетики шафранів і підсніжників змушена. Так заробляє на хліб.

Марія Галушка, мешканка міста Ужгород: "Люди мусять якось жити. Хліб 3 гривні. На роботу ми вже старі. 45 років, а мені кажуть, що я вже стара. Значить я мушу якось сім"ю свою годувати. Ось квіти, верба – з того й живемо".

Якщо люди і надалі бездушно зриватимуть квіти, цінні рослини не зможуть розмножуватися насінням, кажуть ботаніки. Тож невдовзі взагалі зникнуть.

Дмитро Сойма, доцент біологічного факультету Ужгородського національного університету: "Йде тотальне знищення популяції таких унікальних рослин. Рослина не встигає так швидко відтворювати себе, як ми швидко її зриваємо".

Дивовижні проліски і шафрани цвістимуть ще два тижні. Вони – весняний символ Карпат. У природі першоцвіти розквітатимуть завжди, якщо люди зуміють свідомо оцінити їхню красу й неповторність. Без штрафів і застережень, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «Правоохоронці штрафують браконьєрів, які знищують рідкісні квіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі