понеділок, 14 травня 2007 15:19

Правду про затонулий пором "Естонія" нарешті розкажуть

Департамент водних шляхів сполучення Швеції вирішив звільнити від обітниці мовчання водолазів, які здійснювали занурення до обломків порома "Естонія" через декілька місяців після аварії судна.

Проте, як затверджує міністр оборони Швеції Мікаель Оденберг, уряд його країни ніколи не вимагав від водолазів мовчати про все побачене на місці аварії порома. В той же час в підписаному між департаментом і норвезькою водолазною фірмою Rockwater договорі обумовлюється, що водолазам дозволено розказувати про свої занурення, а що ні.

У свою чергу, шведський професор Ола Рутгерссон вважає, що "опитування водолазів відкриє нам що-небудь нове". "Хоч зможемо отримати відповідь на питання - була чи ні в корпусі порома пробоїна нижче ватерлінії", - уточнив експерт.

Пором "Естонія", який здійснював перевезення з Талліна до Стокгольма, затонув в ніч на 28 вересня 1994 року. В результаті корабельної аварії загинули 852 пасажири і члени екіпажу, 137 чоловік було врятовано. Офіційними причинами катастрофи були названі дефекти конструкції і "трагічний збіг обставин" - вважається, що у порома на повному ході відкрилися стулки вантажної палуби.

Проте крім цього існує безліч інших версій причин загибелі судна. Зокрема, свого часу існувало припущення, що пором перевозив російську секретну зброю, яка і стала причиною корабельної аварії.

Учені також не виключають версію вибуху на борту судна, але у них поки немає ніяких доказів, які підтверджували б цю теорію, повідомляє Lenta.


Зараз ви читаєте новину «Правду про затонулий пором "Естонія" нарешті розкажуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі