понеділок, 21 січня 2008 16:39

Позмінний графік роботи негативно впливає на жіноче здоров"я

Данські дослідники стверджують, що жінки, які працюють в дві або три зміни ризикують здоров"ям значно більше, ніж їх колеги чоловіка.

Про те, що позмінний графік роботи негативно позначається на здоров"ї, було відомо і раніше.

Фахівці Всесвітньої організації охорони здоров"я, зокрема, встановили, що люди, які працюють ночами, схильні до більшого ризику захворювання раком.

Проте робота данських учених показала, що організм чоловіка і жінки реагує на позмінну роботу по-різному.

У дослідженні взяли участь близько 8 тисяч співробітників і співробітниць із звичайним або позмінним графіком роботи. Під останнім розумівся плаваючий графік або робота у вечірню або нічну зміну.

В ході дослідження з"ясувалося, що жінки з позмінним графіком роботи набагато частіше претендують на передчасний відхід на пенсію за станом здоров"я, ніж чоловіки або жінки, що працюють тільки в денну зміну. Ці різниця збереглися навіть з урахуванням інших рис, таких як куріння або зайва вага.

Учені встановили, що плаваючий робочий розклад пов"язаний зі стресом, недостатнім сном і гормональними порушеннями. Ці чинники можуть провокувати захворювання серця і судин, рак грудей, а також можуть стати причиною проблем під час вагітності, говорять дослідники.

Деякі фахівці, проте, не зовсім згодні з виводами дослідницької групи. На їх думку, вищі ризики для жінок обумовлені не стільки робочим графіком, скільки "подвійним навантаженням", яке лягає на плечі представниць слабкої статі. Після роботи жінці доводиться виконувати ще безліч домашніх обов"язків, що в сукупності з відомим негативним ефектом плаваючого графіка призводить до проблем зі здоров"ям.

Учені відзначають, що вплив позмінного графіка на здоров"я людини вимагає детальнішого дослідження. Зокрема, говорять вони, необхідно врахувати тривалість роботи за плаваючим розкладом, повідомляє 24.ua.

Зараз ви читаєте новину «Позмінний графік роботи негативно впливає на жіноче здоров"я ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі