середа, 27 листопада 2019 18:19

Позиція по газу показує, що Зеленським керують з Москви - експерт

Позиція по газу показує, що Зеленським керують з Москви - експерт
Михайло Гончар: Не може бути і мови про купівлю палива у РФ напряму, доки росіяни не забрались з Криму та Донбасу і не виплатили Нафтогазу компенсацію за рішенням Стокгольмського арбітражу. Фото: Українська правда

Ці слова - провісник газової капітуляції. Питання не у міністрі Оржелі, а у телефонній розмові президентів Зеленського та Путіна.

Про це Gazeta.ua говорить енергетичний експерт Михайло Гончар, коментуючи заяву міністра енергетики Олексія Оржеля про можливість відновлення купівлі газу у Росії напряму.

"За кілька днів до розмови лідерів країн Оржель заявляв про неприйнятність вимог Газпрому до Нафтогазу. Це ніяк не в'яжеться з новою позицією про можливу закупівлю російського газу напряму за знижкою. Очевидно, з Банкової дали директиву і Міністерство намагається виправдати її в очах громадськості. Проте це виглядає ганебно. Не може бути і мови про купівлю палива у РФ напряму, доки росіяни не забрались з Криму та Донбасу і не виплатили Нафтогазу компенсацію за рішенням Стокгольмського арбітражу. Після цього можна буде вести мову про поновлення прямих газових взаємин.

Ще більше прикро, що міністр зробив свою заяву 25 листопада. Це - день, коли чотири роки тому ми припинили постачати паливо з Росії. Влада мала б привітати суспільство. Натомість діє навпаки", - наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В уряді розповіли, скільки коштуватиме газ для населення 2020 року

На його думку, є якийсь зовнішній центр керування президентом України.

"І знаходиться він у Москві. Через найближче оточення пана Зеленського йому доносять ідеї, що вигідні Кремлю. А він намагається їх реалізувати в Україні. Це - шлях до національної катастрофи. Гібридна війна передбачає велику кількість фронтів. На Сході відбувається гарячий сценарій. Проте є інші поля бою. Головне з них - мізки людей. У пріоритеті - удар по свідомості представників влади. Росія запрограмувала їх так, що вони діють у її інтересах. Це схоже з тим шаблоном, що використовували за часів Януковича. Тоді виступали за прагматичне економічне співробітництво між Україною та Росією. Проте воно було вигідно тільки останній. Маємо серйозне негативне сальдо зовнішньої двосторонньої торгівлі. Тодішня політика призводила до погіршення цієї ситуації. Під благородним гаслом формували економічну та енергетичну залежність нашої держави. Далі Кремль почав висувати політичні умови. Зараз Путін намагається повторити цей сценарій. Пропонуює солодкі ідеї Зеленському. Через це він думає, що "достатньо просто припинити стріляти". Але незрозуміло, якою ціною доведеться платити за мир, який після цього має настати.

Сама риторика "я подзвонив Путіну, попросив повернути унітази, а потім ми поговорили по газу" годиться лише для 95 кварталу. За цією позицією немає чіткої стратегії, як діяти на Нормандській зустрічі", - додає Михайло Гончар.

Кабінет Міністрів може розробити механізм, згідно з яким потенційні знижки на газ російського "Газпрому" за ймовірних прямих постачань в Україну з 2020 року "вилучатимуться" на реалізацію соціально важливих заходів, зокрема на субсидування незахищених споживачів., повідомив глава Міністерства енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель.

Зараз ви читаєте новину «Позиція по газу показує, що Зеленським керують з Москви - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі