вівторок, 02 вересня 2008 09:39

Посол Грузії в США випрошував мільярд доларів у демократів - ЗМІ

Посол Грузії в США Василь Сіхарулідзе випрошував на з"їзді американської Демократичної партії, що пройшов на минулому тижні в Денвері, озброєння, а також військову і економічну допомогу для своєї країни, повідомив щотижневий журнал The Weekly Standard, що виходить у Вашингтоні.

За інформацією видання, кореспондент якого розмовляв з грузинським послом, Сихарулідзе на з"їзді вів з керівництвом американських демократів переговори про "необхідність економічної допомоги на суму в один мільярд доларів з боку США для відновлення грузинської інфраструктури, як цивільної, так і військової". Журнал уточнює, що це питання дипломат обговорював з Мадлен Олбрайт, яка була держсекретарем в демократичній адміністрації Біла Клінтона, яка залишається одним з провідних зовнішньополітичних стратегів Демократичної партії, а також з Сюзан Райс, зовнішньополітичним радником Барака Обами, який був офіційно висунутий кандидатом від партії на президентських виборах, що пройдуть в листопаді.

"Те, про що ми говоримо, - це оборонний потенціал... Нам потрібні нові радари, нові аеродроми, нові військові бази", - цитує The Weekly Standard Василя Сіхарулідзе. При цьому тижневик повідомляє, що грузинський посол заявив, що "неможливо представити", щоб невелика грузинська армія могла б протистояти Росії.

Грузинський дипломат, за інформацією журналу, уточнив, що зараз конкретно не йдеться про продаж озброєнь, проте висловив думку, що "як стримуючий чинник такого роду оснащення могло б бути нам дуже корисним".

Сіхарулідзе також назвав "надзвичайно важливою" співпрацю у сфері безпеки, включаючи "часті візити офіційних осіб США для підготовки грузин... як на двосторонній основі, так і через НАТО", повідомляє тижневик.

Крім того, як указує TheWeeklyStandard, Сіхарулідзе заявив, що дії Росії оголили ті причини, з яких Грузія повинна отримати членство в НАТО. Розвиваючи цю думку, грузинський посол підкреслив, що 5-а стаття Статуту НАТО, згідно якої напад на одного з членів альянсу вважається нападом на всіх учасників Північноатлантичного договору, служила б "стримуючим чинником".

Міркуючи на тему про вплив військового конфлікту з Москвою на можливий вступ Тбілісі до альянсу, Сіхарулідзе заявив: "Ми не увійдемо до НАТО за таких домовленостей, за яких Південна Осетія та Абхазія вважалися б особливими зонами", оскільки, на його думку, ці республіки необхідно розглядати "як повноцінні частини Грузії, як і будь-яку іншу частину Грузії". У такому разі "вторгнення до Південної Осетії та Абхазії вимагало б відповіді з боку НАТО по 5-ій статті, що на думку посла, запобігло б нападу (на Грузію) в майбутньому", - робить висновок видання, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Посол Грузії в США випрошував мільярд доларів у демократів - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі