Ексклюзиви
середа, 08 травня 2019 15:34

Порошенко чи Луценко зможуть "повісити усіх собак" на Йованович і демократів

Порошенко чи Луценко зможуть "повісити усіх собак" на Йованович і демократів
Лілія Брудницька: відставка Йованович - це внутрішньоамериканські процеси. Фото: Корреспондент.net

Відставка посла США в Україні вчергове свідчить, що Дональд Трамп фактично розпочав передвиборчу кампанію. Йому та його технологам нині конче потрібно провокувати демократів на активні дії. Причому не з системних, а з другорядних питань. Чим більше і гучніше скажуть демократи, – тим краще для команди Трампа, говорить в інтерв'ю для Gazeta.ua Лілія Брудницька, експерт Центру структурної політології "Вибір".

- З цієї точки зору, відкликання Марі Йованович – ідеальний технологічний крок. Вона – посол у другорядній для США країні, щодо неї є неприємна інформація, через яку вона не надто опиратиметься ротації. Генпрокурор Юрій Луценко сказав, що Йованович нібито надала йому списки осіб, яких не можна кримінально переслідувати. Там нібито були імена і кількох нардепів. Не думаю, що Трамп особисто наполягав на відкликанні Йованович. Без сумніву, це є рішення на базі тієї інформації, котру він отримав

Відставка Йованович пов'язана з виборами в Україні?

- Ні. Вона пов'язана лише з американськими перегонами. Трамп намагається робити все, щоб залишитись при владі та дискредитувати опонентів. Адже Йованович належить саме до Демократичної партії.

Як заява про відставку Марі Йованович пов'язана з заявою Юрія Луценка, що вона нібито надала йому списки осіб, яких не можна переслідувати?

- Це був лише піар-супровід. Справжні причини глибші: команді Трампа складно повалити таку масивну фігуру, як Джо Байден (віце-президент, кандидат на посаду голови США від Демократичної партії. - Gazeta.ua), але залишити його у спокої, коли вибори не за горами, не можуть. Шпилькові уколи – теж ефективна тактика, бо опонент розпалюється і робить помилки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Держдепі США пояснили причину відкликання Йованович

Чому Луценко заявив про це?

- Чинна українська владна команда, несвідомо підігруючи команді Трампа, грає, насамперед, на себе. Якщо виникнуть закиди у недостатній боротьбі з корупцією, Порошенко чи Луценко зможуть "повісити усіх собак" на Йованович і демократів. Тим самим відвівши удар суспільного незадоволення від себе.

Як можна оцінити її діяльність на посаді посла?

- На відміну від попередника, Йованович, особливо в останню третину каденції, зробила акцент на гуманітарних, просвітницьких питаннях, і це добре для взаємин двох країн. З іншого боку, вона останнім часом дозволяла собі публічні висловлювання, котрі можна розцінити як пряме втручання у внутрішні справи України (наголосила на необхідності звільнення голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, так як він дискредитував себе наданням консультацій фігурантам кримінальних проваджень Національного антикорупційного бюро. - Gazeta.ua).
Дивно, що до таких дій вдалася дипломатка такого рангу та такого досвіду. Посол, котрий поводить себе так, не дуже сприяє порозумінню між двома країнами, бо де-факто є зацікавленою особою. Тому Йованович не протестує проти своєї відставки.

Конгрес проти відставки Йованович і закликає Трампа змінити рішення. Чому?

- Тому, що всі прорахунки Йованович в Україні ляжуть плямою на демократів. На мій погляд, Конгрес у цьому питанні робить суттєву помилку, розв'язуючи Трампу руки. Адже президент США матиме можливість говорити: от бачите, для них інтереси Сполучених Штатів менші за вузькопартійні інтереси. І звинуватить Конгрес у протистоянні президенту. Так знайомо для нас. Але у демократів не було іншого виходу – треба мати аргументи для виборців. Не виключено, що вони проголосять Йованович жертвою політичних репресій Трампа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко діяв в інтересах Трампа — NYT

Дональд Трамп може змінити своє рішення і залишити Йованович на посаді?

- Ні. Трапму цього не потрібно. Політтехнологічно йому потрібен опозиційний Конгрес як виправдання для виборців, чому Трамп не виконав усе, що обіцяв. Відставка посла в Україні формує саме таку сприятливу картину.

Як відставка посла вплине на дипломатичні стосунки між Україною та США? Вони зміняться? Які вони зараз?

- До певного часу, як повідомили у Білому домі, нам призначать тимчасового повіреного. Не виключено, ця людина буде креатурою демократів, але під суттєвішим контролем з боку Адміністрації Трампа, бо, порівняно з послом, має обмежений функціонал. З іншого боку, тимчасовий повірений вільніший у своїх висловлюваннях і діях. Змін у стосунках двох країн не буде, маю на увазі, суттєвих: Україна має критично великий зовнішній борг, збройний конфлікт на Сході та анексований півострів, - усе це зумовлює її до щільної координації своїх дій із сильним партнером. Тому ми не зацікавлені сваритися зі Сполученими Штатами. Вони з нами теж. Адже відставка Йованович - це, швидше за все, внутрішньоамериканські процеси.

Посол Марі Йованович завершує свою 3-річну дипломатичну місію в Києві 20 травня 2019-го. До призначення нового глави дипломатичної місії в Україні його обов'язки виконуватиме тимчасовий повірений, визначення кандидатури якого ще не відбулося.
2016-го Марі Йованович змінила Джеффрі Паєтта на посаді посла США в Україні. У липні Сенат США затвердив кандидатуру, а 23 серпня Йованович прибула до Києва.
До цього вона працювала помічником держсекретаря та відповідала за двосторонні відносини з країнами Скандинавії, Балтії та Центральної Європи.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко чи Луценко зможуть "повісити усіх собак" на Йованович і демократів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути