середа, 11 червня 2008 20:47

Понад 25% авіадиспетчерів США - новачки

Американців турбує кількість новачків у диспетчерських аеропортів США. Минулого року їх було 25%, управління авіації прагне довести цю цифру 30%.

"Якщо раніше на вакансії на якихось напрямках брали тільки диспетчерів-ветеранів, то зараз довелося змінити всю програму тренінгу персоналу, в якому дедалі більше новачків", - мовиться в заяві голови департаменту транспорту США Колвіна Сковела, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Дедалі більше авіадиспетчерів без досвіду роботи працюють на завантажених авіаційних напрямках у США. За останні чотири роки кількість досвідчених диспетчерів, що переводяться з невеликих аеропортів у завантажені, впала на третину, мовиться в доповіді департаменту транспорту.

Автори документа відзначають також зростання числа диспетчерів зі стажем, що йдуть на пенсію.

"Деякі вже висловлюють неспокій з приводу того, що багато диспетчерів без досвіду роботи ставлять на найважливіші напрямки", - заявили співробітники департаменту транспорту.

У доповіді затверджується, що якість підготовки диспетчерів дуже змінюється залежно від аеропорту.

"Аналогічна проблема була у 2004 році. Деякі аеропорти не відповідають стандартам якості підготовки авіадиспетчерів", - мовиться в доповіді.

У федеральному управлінні авіації США у відповідь на доповідь завили, що кількість недавно набраних диспетчерів в індустрії зростає вже багато років поспіль.

"Наразі нам вдавалося забезпечити безпечну роботу системи", - заявила представник управління Лора Браун.

Вона визнала, що іноді на посту авіадиспетчера може працювати людина, що має сертифікат диспетчера, але не пройшла всіх необхідних рівнів підготовки.

Три роки тому саме управління авіації запропонувало посилити контроль за тренінгом диспетчерів і зобов"язати менеджерів узяти на себе відповідальність за рівень підготовки персоналу.

Проте, як стверджується в нинішній доповіді департаменту транспорту, ці плани так і не були впроваджені в життя.

До грудня 2007 року кількість авіадиспетчерів, що нещодавно прийшли працювати в аеропорти США, перевищувала чверть всього диспетчерського складу. Це на 15% більше, ніж кількість новачків чотири роки тому.

В управлінні авіації США мають намір довести кількість нових диспетчерів 30%, стверджуючи, що нормальну роботу аеропорту можна забезпечити і за 35% молодих диспетчерів.

До 2017 року в аеропорти США заплановано набрати близько 17 тисяч нових диспетчерів.

Відзначимо, останнім часом в світі почастішали випадки вбивства авіадиспетчерів, з вини яких трапилася катастрофа. У одному з таких випадків суд став на сторону вбивці і виправдав його, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Понад 25% авіадиспетчерів США - новачки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі