пʼятниця, 18 квітня 2008 08:31

Померла відома правозахисниця Зоя Крахмальнікова

Померла в Москві на 80-му році життя письменниця і правозахисниця Зоя Крахмальнікова, повідомляє "Эхо Москвы".

Крахмальнікова померла після тривалої хвороби.

Зоя Олександрівна Крахмальнікова народилася в 1928 році.

Після закінчення в 1954 Літературного інституту імені Горького вчилася в аспірантурі Інституту світової літератури АН СРСР і працювала у видавництві "Радянський письменник", в журналі "Молода гвардія", в "Літературній газеті". У 1960-1970-х публікувалася як критик в журналах "Новий світ", "Прапор", "Молода гвардія" і в "Літературній газеті".

Була заарештована в серпні 1982 року за видання саміздатського альманаха "Надія", суд засудив її до одного року в"язниці, п"яти років вигнання. Відбула все, відмовившись писати прохання про помилування.

З кінця 1980-х Крахмальнікова публікувала в періодичних виданнях статті про сучасне положення Російської православної церкви.

У 1994 вона стала укладачем і одним з авторів збірки "Російська ідея і євреї. Фатальна суперечка. Християнство, антисемітизм, націоналізм".

У 1995 вийшла її книга "Слухай, в"язниця!", куди увійшли "Лефортовські записки" і "Листи з вигнання". У книзі описані переживання віруючої людини, що потрапила у в"язницю за свої релігійні погляди і що розглядає свій висновок як хресний шлях. Після виходу книги відбулася дискусія "Чоловік і його Віра", в якій взяли участь письменники, релігійні діячі і правозахисники, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Померла відома правозахисниця Зоя Крахмальнікова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі