понеділок, 31 серпня 2020 14:17

Померла українська гімнастка, призерка Олімпійських ігор
4

Померла українська гімнастка, дворазова олімпійська чемпіонка Ніна Бочарова.

Про втрату, якої зазнав український спорт, повідомили в пресслужбі Національного олімпійського комітету України.

Ніна Антонівна Бочарова
Фото: noc-ukr.org
Ніна Антонівна Бочарова
Ніна Антонівна Бочарова виконує вправу "шпагат на брусах", яку сама винайшла
Ніна Антонівна Бочарова на врученні Ордену княгині Ольги

"Олімпійська сім'я України зазнала тяжкої втрати. На 96-му році перестало битися серце легенди українського спорту, видатної олімпійської чемпіонки, уславленої спортивної гімнастки Ніни Бочарової. Важко переоцінити внесок Ніни Антонівни в розвиток гімнастики та всього олімпійського руху. В історію світового олімпізму ім'я цієї тендітної, але неперевершеної спортсменки назавжди вписано золотими буквами", - йдеться в повідомленні.

Ніна Антонівна народилася 24 вересня 1924-го в селі Супрунівка під Полтавою. 1948 року закінчила Київський інститут фізичної культури і спорту. 1949-го здобула титул абсолютної чемпіонки СРСР. За 3 роки - стала зіркою Олімпіади в Гельсінкі. Тоді Ніна Бочарова завоювала 5 олімпійських медалей. Серед них 3 срібних та 2 золоті - у вправах на колоді та командне "золото" зі збірною СРСР. 1954-го українська гімнастка здобула титул чемпіонки світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна на Європейських іграх завоювала 51 медаль і вийшла на третє місце рейтингу

Серед інших видатних здобутків Ніни Антонівни - винайдення гімнастичної вправи "шпагат на брусах", яку до неї ніхто не виконував.

Ніна Бочарова - повний кавалер ордена княгині Ольги, має медалі "Ветеран праці" (1979) та "В пам'ять 1500-річчя Києва", орден НОК України (2012), нагороду "Спортивна слава України".

Президент НОК України Сергій Бубка від імені усієї олімпійської родини висловив співчуття близьким, друзям і колегам Ніни Антонівни.

14 серпня 1983-го на чемпіонаті світу з легкої атлетики у Гельсінкі український спортсмен 19-річний Сергій Бубка подолав висоту 5,7 м і став чемпіоном світу в стрибках із жердиною. Це було перше золото легкоатлета, що принесло йому звання заслуженого майстра спорту.

Зараз ви читаєте новину «Померла українська гімнастка, призерка Олімпійських ігор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі