вівторок, 14 серпня 2007 12:21

Помер знаменитий композитор Тихон Хренніков (ФОТО)
8

У Москві на 95-му році життя помер видатний радянський і російський композитор Тихон Хренніков.

У останні хвилини життя Тихон Хренніков попросив поховати його на батьківщині у Єльці Липецької області. Про це розповіли дві мешканки Єльця, які доглядали за композитором і були з ним до останньої хвилини його життя, повідомив глава міськадміністрації Єльця Віктор Сокових.

За його словами, це прохання покійного також підтвердили в телефонній розмові діти і внуки Хреннікова. Мер міста відзначив, що "Хренніков, швидше за все, буде похований в саду, який примикає до його дому-музею в Єльці".

Як повідомив внук Тихона Хреннікова Андрій Кокорєв, прощання з композитором у Москві відбудеться у четвер.

Відомий співак і громадський діяч Йосип Кобзон "приголомшений смертю видатного композитора" Тихона Хреннікова. За його словами, "це величезна втрата для всього російського музичного співтовариства" і для нього особисто. "У моєму репертуарі була безліч пісень, створених Тихоном Миколайовичем, і зараз, через десятиріччя, я із задоволенням виконую ці шедеври", - сказав він.

Кобзон відзначив, що "Тихон Хренніков став цілою епохою у вітчизняній музиці і її визнаним класиком, він успішно працював у різних жанрах і його ім"я назавжди вписане в нашу культуру". "З відходом з життя Тихона Хреннікова перегорнуто цілу сторінку в історії музики", - упевнений співак, повідомляє NEWSru.com.

Біографія

Тихон Миколайович Хренников народився в 1913 році в місті повіту Єльці Орловської губернії в сім"ї прикажчика. З дитинства Тихон грав на гітарі в струнному оркестрі, співав в шкільному хорі. З дев"яти років він почав вчитися грати на роялі. Свій перший опус - етюд для фортепіано Хренников написав в тринадцять років.

У 1932 році Тихон закінчив Гнесинській технікум, його прийняли на другий курс консерваторії, в клас Шебаліна. До моменту переходу на третій курс він завершив свій фортепіанний концерт і виконав його на іспиті. У 1933 році Тихона Хренникова запросили працювати в Московський дитячий театр, яким керувала Наталія Іллівна Сац. Знайомство з нею переросло в дружбу на довгі роки. Вона замовила Тихону музику до антифашистської п"єси "Мік", написаною для театру Миколою Шестаковим.

До жовтня 1939 року була завершена опера "В бурю" і незабаром відбулася її прем"єра, що мала великий успіх. У тому ж році на представленні опери в театрі присутні Сталін, Молотов, Ворошилов. У той час це було сенсацією, і вищим знаком визнання.

Як і більшість композиторів, в своїй творчості він робить акцент на пісні, присвячені війні. Серед них найбільш популярними стали "Всі за батьківщину", "Є на світі хороше містечко", "Прощання". По сюжету пісні "Прощання" був зроблений фільм під назвою "Повертайся з перемогою".

Тихон Хренников більше чотирьох десятиліть стояв на капітановому композиторському містку. Він був першим секретарем Союзу композиторів СРСР, депутатом Верховної Ради СРСР, членом Комітету, спочатку - по Сталінських, потім - по державних преміях. Останніми роками він очолював оргкомітет Міжнародного конкурсу ім. П.И. Чайковського, був головою Конкурсу молодих композиторів Росії.

Заслуги Хренникова високо оцінені державою. Народний артист СРСР, Герой Соціалістичної Праці Тихон Миколайович Хренников нагороджений чотирма орденами Леніна, двома орденами Трудового Червоного Прапора, орденом Шани. Лауреат Ленінської, чотирьох Державних премій СРСР, Державної премії РРФСР, премії президента РФ в області літератури і мистецтва, премії "Російський національний Олімп" в номінації "Видатний діяч сучасності". Своє життя композитор описав в книзі "Так це було. Тихон Хренников про час і про себе".

Зараз ви читаєте новину «Помер знаменитий композитор Тихон Хренніков (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі