вівторок, 28 вересня 2010 08:50

Помер ще один генерал, причетний до справи Гонгадзе

Помер ще один генерал, причетний до справи Гонгадзе

Помер заступник голови правління, директор Департаменту економічної безпеки і режиму ВАТ Укрнафта Петро Опанасенко, повідомили у прес-службі Укрнафти.

Опанасенко до 2005 року займав високі посади у системі МВС. Відомо, що в 2000 році журналіст Георгій Гонгадзе, який помітив, що за ним стежать, звернувся з листом щодо цього в Генпрокуратуру. Там не відреагували, але скарга журналіста була спущена в столичну міліцію, де розслідуванням справи про переслідування Гонгадзе (ще до загибелі журналіста), зайнявся перший заступник начальника главку з оперативної роботи (на той час) Опанасенко.

Також Опанасенко згадувався на плівках Миколи Мельниченка у розмовах нібито президента Леоніда Кучми з міністром МВС Юрієм Кравченком. За інформацією ЗМІ, Опанасенко встановив, що номери машини, яка стежить за Гонгадзе, належать міліцейській "сімці", тобто "наружці", якою і командував у масштабах країни Олексій Пукач (генерал міліції, головний підозрюваний у вбивстві). Нібито Опанасенко доповів про це, і план стосовно Гонгадзе почав давати збій, через те, що стався витік інформації. На плівках у розмові з президентом глава МВС висловлює незадоволення щодо цього.

"Мені передали заяву Гонгадзе з ГПУ. Там Гія називав номери машин, які стежили за ним. Я "пробив": бачу, це "сімка"! Дзвоню Пукачу, ви що, працювали там? Він: ні, у нас номери вкрали. Я зафіксував у рапорті ці номери. З тих пір і почалося розкручування. Упевнений: якби ми не відфіксували номери стеження за Гією, справу б досі розкривали.", - заявив Опанасенко в одному з останніх інтерв"ю.

Опанасенко - не перший генерал, причетний до справи Гонгадзе, якого спіткала смерть. Так, у 2005 році пішов з життя Юрій Кравченко, а рік тому після шести років перебування у комі помер генерал Едуард Фере. Останній вважався найважливішим свідком у справі Гонгадзе. Фере керував апаратом міністра Кравченка і був близький до керівника департаменту зовнішнього спостереження Пукача.

Опанасенко народився у 1952 році, в 1977 році закінчив Львівську спеціальну середню школу міліції МВС СРСР за фахом "юрист-правознавець", а в 1986 році - Київську вищу школу МВС СРСР за фахом "правознавство".

Опанасенко почав свою трудову діяльність у 1969 році на Київському заводі Більшовик токарем. Протягом 1971-1973 років проходив службу в Збройних силах СРСР.

У 1973-2005 роках Опанасенко працював на різних посадах в органах внутрішніх справ. Починаючи з 1992 по 1996 рік, очолював управління кримінального розшуку Головного управління внутрішніх справ у місті Києві, з січня 1997 року був призначений на посаду першого заступника начальника Головного управління МВС України у місті Києві - начальника кримінальної міліції. У 2001 році був призначений на посаду заступника Державного секретаря МВС України - начальника ГУ МВС у місті Києві. З 2003 по 2005 рік був заступником міністра внутрішніх справ України - начальником кримінальної міліції.

Прощання з Петром Опанасенком відбудеться у середу, 29 вересня, з 10:00 в Будинку культури МВС України (місто Київ, вулиця Богомольця, 10), пише газета Дело.

Зараз ви читаєте новину «Помер ще один генерал, причетний до справи Гонгадзе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі