Ексклюзиви
пʼятниця, 02 листопада 2007 11:02

Помер легендарний хореограф Ігор Моїсеєв (ФОТО)

 
Помер легендарний хореограф Ігор Моїсеєв, творець і беззмінний керівник Державного академічного ансамблю народного танцю, повідомили РІА "Новости" в прес-службі Роскультури.

Моїсеєву був 101 рік, він народився в Києві 21 січня 1906 року. Вчився у приватній балетній студії В.І.Масолової, потім у Хореографічному технікумі Державного академічного Великого театру в класі Горського. У 1933 році закінчив Університет мистецтв.

Після закінчення технікуму був прийнятий до балетної трупи Великого театру (1924-1931), в 1931-1937 роках був солістом у Великому театрі, виконував партії Рауля в "Теолінді", Мато в "Саламбо", Іосифа в "Іосифі Прекрасному" та інші.

У 1930 році, залишаючись артистом балету, І.МОЇСЕЄВ стає балетмейстером, постановником танцювальних сюїт в оперних спектаклях "Кармен", "Демон", "Любов до трьох апельсинів", "Турандот", на сцені Великого Театру ставить балети "Саламбо" (1932), "Три товстуни" (1935), "Спартак" (1958).

У 1936 році став завідувачем хореографічної частини Театру народної творчості.

У 1937 році створив перший в країні професійний ансамбль народного танцю. Впродовж 60 років Моїсеєв був беззмінним художнім керівником ансамблю. Під його керівництвом були поставлені всі програми: "Танці народів СРСР" (1937), "Мир і дружба" (1953), "В гостях і вдома" (1983) та інші. За програму "Дорога до танцю" (1965) Моїсеєв був удостоєний Ленінської премії, а колектив - звання Академічного.

У 1943 році Моїсеєв створив першу в країні професійну школу народного танцю (хореографічна Школа-студія при ДААНТ).

У 1966 році в Москві він заснував Хореографічний концертний ансамбль (нині Московський театр класичного балету).

Моїсеєв нагороджений численними орденами і медалями, зокрема, трьома Орденами Леніна, двома Орденами Трудового Червоного Прапора. Багато держав світу відзначили велике мистецтво Моїсеєва. Він - кавалер болгарського Ордена Святого Олександра з короною, румунського Ордена Офіцера культури, польського Ордена "Полонія Рестітула" і багатьох інших. До 95-річчя від дня народження ЮНЕСКО нагородила Моїсеєва однією з найпрестижніших своїх нагород - медаллю Моцарта.

Зараз ви читаєте новину «Помер легендарний хореограф Ігор Моїсеєв (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути