середа, 21 травня 2008 18:18

Помер конструктор першого електронного комп"ютера

Артур Беркс (Arthur W. Burks), один з конструкторів комп"ютера ENІAC, помер 15 травня в будинку для людей похилого віку в Енн Арбор (штат Мічиган, США). Причиною смерті, за словами дочки, стали ускладнення хвороби Альцгеймера.

Беркс сорок років викладав у Мічинганському університеті, у якому одержав докторський ступінь в 1941 році. Він вніс великий вклад у теоретичну частину інформатики. Беркс також завершив і відредагував класичну роботу фон Неймана "Теорія автоматів, що самовідтворюються". Вона була опублікована в 1966 році, через вісім років після смерті Неймана.

ENІAC - перший електронний комп"ютер загального призначення. Він працював з 1946 по 1955 рік і вмів виконувати 5000 операцій додавання в секунду. Головними конструкторами були Джон Мочлі (John Mauchly) і Пресперт Екерт (J. Presper Eckert). Боб Шоу (Bob Shaw) розробив функціональні таблиці, Чуан Чу (Chuan Chu) - механізми ділення й отримання квадратного кореня, Кайт Шарплесс (Kіte Sharpless) був головним програмістом, Джек Девіс (Jack Davіs) створив суматор, Гаррі Хаскі (Harry Huskey) - систему виведення й друку, а Артур Беркс відповідав за механізми множення, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Помер конструктор першого електронного комп"ютера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі