вівторок, 19 лютого 2008 16:55

Помер колишній командир ІРА

Колишній командувач Ірландської республіканської армії Брендан "Темний" Хьюз, що відколовся від своїх колишніх товаришів після того, як вони пішли на компроміс заради миру в Північній Ірландії, помер у віці 59 років і був кремований у вівторок.

Хьюз був одним з найактивніших бойовиків ІРА в Белфасті на початку 70-х років і її головою до арешту в 1975. Тоді він жив в Белфасті інкогніто і, видаючи себе за продавця іграшок, координував терористичну діяльність ІРА в місті.

Під час висновку у в"язниці Хьюз зробив 53-денну голодовку, добиваючись статусу політичних увязнених для в"язнів. Коли лідери ІРА порахували, що їм вдалося піти на переговори з британськими властями, Хьюз, вже при смерті, припинив голодовку, проте переговори провалилися, і вона була відновлена, що призвело до смерті десятьох увязнених в 1981 році.

Після цього Хьюз був довіреною особою ДжеріАдамса, що стояв на чолі ІРА, проте був усунений від партійної діяльності за різку критику дій керівництва. У результаті прах Хьюза опинився похоронений не на католицькому кладовищі, де прийнято ховати членів ІРА, а на протестантському, повідомляє AssociatedPress.

Зараз ви читаєте новину «Помер колишній командир ІРА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі