середа, 21 травня 2008 16:15

Помер колишній командир ІРА Браян Кінан

Колишній командир Ірландської республіканської армії (Irish Republican Army, IRA) Браян Кінан помер від раку, повідомляється на сайті The Times.

Кінан боровся з хворобою впродовж останніх декількох років, помер 21 травня в 66-річному віці. Цю інформацію підтвердив представник партії Шинн Фейн (Sinn Fein), очолюваної Джері Адамсом, правою рукою якого довгий час був Браян Кінан.

Кінан приєднався до ІРА в 1970 році і незабаром обійняв посаду генерала-квартирмейстера. За причетність до підготовки терактів, здійснених бойовиками ІРА на території Англії, його засудили до 18-річного тюремного ув"язнення в 1980 році. Після звільнення Браян Кінан став одним з головнокомандуючих ІРА. Його вважають ключовою фігурою в процесі мирних переговорів між ІРА і владою країни, який почався в 1990-х роках.

У 2001 році Кінан, що зазвичай рідко з"являвся на публіці, виступив з промовою в місті Арма, в якій заявив, що війна з Великобританією не закінчиться до тих пір, поки Ірландія не отримає незалежність. Його виступ, на думку британських аналітиків, був націлений на те, щоб ті прихильники ІРА, які розчарувалися в її діяльності, не прилучилися до її радикального крила - угрупування "Справжня ІРА" (Real IRA), яка виступала проти укладення перемир"я.

За словами Джері Адамса, керівника Шинн Фейн, переговори про перемир"я були б неможливі без участі Браяна Кінана, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Помер колишній командир ІРА Браян Кінан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі