четвер, 01 березня 2007 14:35

Помер американський історик Артур Шлезінгер

У Нью-Йорку на 90-му році життя від серцевого нападу помер один з найбільших політичних істориків другої половини XX століття Артур Шлезінгер (Arthur M. Schlesinger Jr.), лауреат двох Пулітцеровських премій і помічник президента Джона Кеннеді. Про смерть Шлезінгера повідомила газета The New York Times.

Артур Шлезінгер-молодший народився в 1917 році в Коламбусі, Огайо, в сім"ї видатного соціального історика, професора Гарвардського університету Артура Шлезінгера. Артур-молодший закінчив школу дуже рано - в 15 років, а в 21 рік він вже отримав перший ступінь в Гарварді. У роки війни працював в Управлінні військової інформації (Office of War Information) і в Бюро стратегічного планування (Office of Strategic Planning). У 1946 році почав викладати в Гарварді. До цього часу він встиг опублікувати дві книги, і за другу - "Епоха Джексона" ("Age of Jackson") - отримати Пулітцерівськую премію.

До 1950-х років Шлезінгер був прихильником політичного лібералізму, що вже сформувався, і антикомуністом. У другій половині 1950-х він написав тритомну монографію про президента Франкліна Делано Рузвельта. У 1961 році на особисте запрошення Джона Кеннеді став спеціальним помічником в адміністрації новообраного президента. Після вбивства Кеннеді Шлезінгер недовго пропрацював в адміністрації Ліндона Джонсона, а потім залишив Білий дім назавжди.

Згодом він викладав в міському університеті Нью-Йорка (CUNY), але велику частину свого часу присвятив написанню книг з новітньої політичної історії США. За дві біографії Джона Кеннеді він отримав Пулітцерівськую і Національну книжкову премії.

Останню книгу Шлезінгер опублікував в 2004 році: це була робота "Війна і американські президенти" ("War and the American Presidency"). З 2005 року він час від часу писав замітки в популярний політичний блог The Huffington Post.

Російською мовою в 1992 році видавалася монографія Шлезінгера "Цикли американської історії", повідомляє Лента.ру


Зараз ви читаєте новину «Помер американський історик Артур Шлезінгер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі