середа, 06 грудня 2006 18:23

Помер актор фільму "Ва-банк" Леон Нємчик

 

У Лодзі на 83-му році життя помер відомий польський актор кіно і телебачення Леон Нємчик (Leon Niemczyk). Він зіграв більш ніж в 400 картинах. Українському глядачеві він знайомий по таких фільмах, як "Академія пана Ляпки" і "Подорож пана Ляпки", "Пам"ятай ім"я своє".

Одна з останніх робіт Нємчика в кіно - епізод у фільмі "Inland Empire" ("Внутрішня імперія") Девіда Лінча. Під час роботи над цією картиною актор дізнався про смертельний діагноз - рак легенів.

Нємчик народився у Варшаві 1923 року, брав участь у Варшавському повстанні 1944 року. Після закінчення Другої світової війни він якийсь час служив в американському секторі окупованої Німеччини, потім повернувся до Польщі. При спробі утекти з країни його заарештували, потрапив у в"язницю. Нємчик був відомий як критик комуністичного режиму, що, на думку його колег, закрило йому дорогу до великих ролей.

Один з найвідоміших фільмів за його участю вийшов на екрани в 1962 року - це була перша повнометражна стрічка Романа Поланські "Ніж у воді" ("Noz w wodzie"). У Польщі користувався великим успіхом фільм "Хрестоносці" ("Krzyzacy") Олександра Форда, в якому Нємчик грав епізодичну роль. Він знімався також в таких популярних картинах, як "Рукопис, знайдений в Сарагосі" Войцеха Хаса, "Графиня Косель" Єжи Анчака, "Потоп" Єжи Гофмана.
Леон Нємчик грав у радянсько-польських картинах, зокрема, у Сергія Колосова в "Пам"ятай ім"я своє" (1974), у Кшиштофа Градовського в дитячому фільмі "Академія Пана Ляпки", повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Помер актор фільму "Ва-банк" Леон Нємчик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі