пʼятниця, 29 серпня 2008 10:06

Поляки наполягають на жорстких санкціях проти Росії

У Брюсселі обговорюються два проекти санкцій, які Євросоюз, згідно із заявою керівника МЗС Франції Бернара Кушнера, обговорюватиме на майбутньому саміті: польський, що передбачає введення досить жорстких заходів, і італійський, що містить лише обтічну критику Росії, пише видання "Комерсант".

М`який варіант містить вимогу вивести російські війська з території Грузії, зокрема з Поті і буферних зон, місцезнаходження яких минулого тижня визначив російський Генштаб. Крім того, згідно з цим варіантом документа, ЄС вимагатиме від Росії гарантій того, що її нинішня лінія поведінки по відношенню до Грузії не буде застосована до інших країн.

У жорсткому варіанті резолюції йдеться про введення фінансово-економічних санкцій. Згідно з цим проектом, Євросоюз може рекомендувати великому бізнесу скоротити обсяг фінансових вкладень у Росії, визнавши російський ринок за нестійкий і повний ризиків. Нарешті, Євросоюз може порадити європейським банкам не перекредитовувати російські банки і компанії.

За три дні, що залишилися до саміту, Москва розраховує провести роботу з рядом своїх європейських партнерів, переконавши їх схилитися до обтічних формулювань і утриматися від санкцій.

За даними видання, найщільніші переговори із цього приводу можуть вестися з основними потенційними союзниками - Німеччиною, Італією, Іспанією, Францією і Фінляндією. В обмін на підтримку Москва може запропонувати їм зміну російської позиції щодо Ірану і економічні преференції.

Нагадаємо, що керівник МЗС Франції Кушнер у четвер офіційно визнав, що країни Євросоюзу напередодні саміту 1 вересня обговорюють можливість введення санкцій стосовно Росії.

"Розглядаються санкції, а також інші заходи", - сказав Кушнер, зазначивши, що особисто він ніяких санкцій не пропонував, проте "деякі країни вже зажадали їх введення".

Джерело видання, наближене до Кремля, заявило, що в Москві дійсно очікують європейських санкцій. За його словами, два заходи, які майже не викликають суперечок серед європейських країн, - це припинення переговорів за угодою про партнерство і співробітництво, а також очікуване рішення ЄС активізувати зусилля з диверсифікації поставок енергоресурсів в Європу.

І якщо перший захід не сильно непокоїть Москву, то другий – видається достатньо небезпечним. На ділі це може означати перешкоджання здійсненню російських проектів газопроводів "Північний потік" і "Південний потік".

Більш того, європейці напевно висловляться за прискорену реалізацію проекту Nabucco - трубопроводу, яким каспійські вуглеводні можуть транспортуватися до Європи в обхід Росії, пише УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Поляки наполягають на жорстких санкціях проти Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі