вівторок, 10 липня 2007 16:07

Польська опозиція внесла пропозицію про розпуск Сейму

Опозиційна парламентська фракція Союзу демократичних лівих сил (SLD) внесла до парламенту Польщі пропозицію про саморозпуск Сейму і проведення дострокових виборів у зв"язку з політичною кризою в країні, повідомив журналістів керівник фракції Єжи Шмайдзіньський.

За його словами, внесено пропозицію включити дане питання до порядку денного засідання Сейму Польщі.

Криза виникла в Польщі після того, як в понеділок президент відправив у відставку віце-прем"єра, міністра сільського господарства Анджея Леппера, лідера партії "Самооборона". Після цього представник парламентської фракції партії заявив, що "Самооборона", яка в кабміні є другою за кількостю постів, покидає правлячу урядову коаліцію.

У вівторок відбудеться останнє засідання Сейму перед парламентськими канікулами.

В понеділок увечері президент Польщі відправив до відставки з поста віце-прем"єра Польщі, міністра сільського господарства Анджея Леппера, що є лідером популістської партії "Самооборона". Після цього виконуючий обов"язки керівника парламентської фракції партії Кшиштоф Сiкора заявив, що "Самооборона" покидає правлячу урядову коаліцію.

Польські ЗМІ повідомляють, що всю ніч в парламенті йшов торг - представники правлячої партії "Право і справедливість" намагалися переконати депутатів від партії "Самооборона" залишитися в урядовій коаліції.

Аналітики відзначають, що зараз все в руках головного політичного гравця - Ярослава Качинського. Саме від його рішення залежить, чи будуть в країні дострокові вибори, і коли.

Експерти розглядають також варіант створення так званої "великої правої коаліції", куди увійшли б консервативна "Право і справедливість" (лідер - Ярослав Качинський) і ліберальна партія "Громадянська платформа" (лідер - Дональд Туск). Проте, два роки тому саме ці дві партії не змогли домовитися між собою, після чого виник уряд меншості "Права і справедливості", а потім - після реконструкції кабінету міністрів - з"явився уряд більшості, куди ще увійшли "Самооборона" (лідер - Анджей Леппер) і "Ліга польських сімей" (лідер - Роман Гертих). Більшість політологів сходяться в одному - Польща напередодні дострокових парламентських виборів, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Польська опозиція внесла пропозицію про розпуск Сейму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі