понеділок, 24 вересня 2007 09:29

Польща ввела пільги для співвітчизників за межами країни

Польща ввела пільги для співвітчизників за межами країни

Президент Польщі Лех Качиньський підписав закон про "Карту поляка". Урочиста церемонія підписання відбулась у будинку польського Сейму перед відкриттям третього З"їзду польської діаспори, в якому беруть участь понад 400 представників організацій польської діаспори з 60 країн.

Сейм Польщі прийняв закон про "Карту поляка" ще 7 вересня ц.р. Документ дає право на пільги етнічним полякам, які проживають у країнах Східної Європи. Власник цієї карти може вільно перетинати польський кордон, має доступ до навчання в польських учбових закладах, може отримувати державну стипендію.

Право на отримання "Карти" мають поляки, які не можуть мати подвійного громадянства через його невизнання в країні мешкання. Кандидат на отримання "Карти поляка" має володіти польською мовою, у присутності консула скласти письмову декларацію про приналежність до польського народу, довести, що хтось з батьків чи інших близьких предків був за походженням поляком. Особа, що отримає "Карту поляка", матиме також право на отримання роботи і на ведення господарської діяльності в Польщі. Карта поляка дійсна 10 років із правом продовження.

На відкритті з"їзду польської діаспори Качинський заявив, що "метою змін є встановлення більш довершеної країни  IV Республіки Польща. Це план, який може бути реалізований, оскільки зараз Польща вільна й демократична, хоч і має свої вади", передає УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Польща ввела пільги для співвітчизників за межами країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі