вівторок, 09 вересня 2008 10:23

Польща витратить на модернізацію армії 25 мільярдів доларів

Польща має намір витратити 60 мільярдів злотих (близько 24,6 мільярдів доларів) на модернізацію Збройних сил до 2018 року. Про це повідомив напередодні міністр оборони Польщі Богдан Кліх, виступаючи на міжнародній виставці оборонної промисловості в місті Кельці.

Нагадаємо, що саме вимоги по модернізації польської армії впродовж декількох місяців виступали каменем спотикання на переговорах США і Польщі по протиракетній обороні. У неофіційних джерелах навіть з"являлася інформація про те, що Варшава просила у США 20 мільярдів доларів на зміцнення обороноздатності країни в обмін на згоду розмістити на польській території ракети-перехоплювачі, проте Вашингтон не був готовий на такі поступки.

Збройний конфлікт на Кавказі змусив Польщу погодитися на більш компромісні умови: 20 серпня 2008 року сторони підписали остаточну угоду про розміщення в Польщі елементів американської системи ПРО.

Польща погодилася брати участь в глобальній системі ПРО, створюваною Вашингтоном, в обмін на постійну присутність американських ракет Patriot, за допомогою яких Варшава має намір укріпити національні сили протиповітряної оборони.

МЗС РФ у відповідь на американо-польські домовленості по ПРО заявив, що створення третього позиційного району протиракетної оборони "демонструє антиросійську спрямованість". Президент РФ Дмитро Медведєв попередив, що Росія прийме вимушені заходи у відповідь на розміщення в Європі елементів американської ПРО, повідомляє РБК.

Зараз ви читаєте новину «Польща витратить на модернізацію армії 25 мільярдів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі