пʼятниця, 01 лютого 2008 10:25

Польща проситиме розміщення на її території баз НАТО

Міністр закордонних справ Польщі заявив під час візиту до Вашингтона, що його країна має намір ставити питання про розміщення на своїй території повноцінних військових баз НАТО. "Ми вважаємо, що інфраструктура НАТО, оборонна інфраструктура має бути більш менш рівномірно розподілена по його території. Зараз цього немає", – повідомив Радослав Сікорські.

"Ми є членом НАТО з 1999 року, і у нас немає яких-небудь серйозних натовських об"єктів на нашій території. Єдине, що у нас є – це конференц-центр. А ми є прикордонною країною НАТО", – розповів міністр закордонних справ Польщі.

На думку польської сторони, розміщення на її території тільки елементів американської системи ПРО буде недостатньо. За словами міністра закордонних справ Польщі, його країна хоче бачити на своїй території такі самі бази як у Німеччині, Італії чи Туреччині.

Першого лютого Радослав Сікорські має намір зустрітися з держсекретарем США Кондолізою Райс для обговорення умов розміщення на території Польщі американської системи ПРО.

Раніше прем"єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Вашингтон зможе розмістити на польській території елементи, якщо погодиться на умови Варшави. "Польща і, якщо я правильно зрозумів, Чеська Республіка не мають наміру грати в очікування до зміни адміністрації і проведення виборів у Сполучених Штатах", – заявив Дональд Туск.

Виступаючи на спільній прес-конференції зі своїм чеським колегою Мирославом Тополанеком у Празі, Дональд Туск назвав умови, за яких Вашингтон зможе розмістити елементи на польській території.

"Ми, польська сторона, завершимо переговори, коли отримаємо (від США) гарантії щодо фінансування і безпеки цього проекту", – наголосив польський прем"єр. При цьому він пообіцяв, що переговори з розміщення на території Польщі елементів американської системи ПРО будуть прозорими для світової спільноти, передає Телеграф.

Зараз ви читаєте новину «Польща проситиме розміщення на її території баз НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі