субота, 23 червня 2007 10:30

Польща пішла на поступки Євросоюзу заради єдиної конституції

Польща пішла на поступки Євросоюзу заради єдиної конституції
В результаті тривалих і напружених переговорів, що тривали всю ніч, лідери країн Євросоюзу прийняли попередній план нової Конституції замість тої, що не пройшла на референдумах в Голландії і Франції .
Процес ратифікації конституційного акту був припинений лідерами ЄС літом 2005 року після того, як громадяни Франції і Нідерландів на національних референдумах відмовилися підтримати документ. Проект європейської Конституції поки ратифікували - парламентським шляхом і на референдумах - 18 з 27 країн-членів ЄС.

У ніч на суботу учасники саміту, не дивлячись на суперечності, все-таки змогли досягти консенсусу про ухвалення ключових питань Конституції ЄС.

В результаті довгих переговорів лідерам головуючої в ЄС Німеччини і Франції вдалося запропонувати Великобританії і Польщі - основним супротивникам ухвалення угоди - компромісні умови для ратифікації ними базисного договору цієї регіональної організації.

Найбільшим проривом на саміті в Брюсселі стала згода Польщі прийняти формулу так званої "подвійної більшості" при розподілі голосів в Раді міністрів ЄС в 2014 році. Згідно цьому принципу, рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосували представники не тільки 55% держав ЄС, але і не менше 65% від загальної чисельності населення Європейського Союзу. Ця система буде введена лише через 10 років, включаючи три роки перехідного періоду.

Польща - єдина з 27 країн-членів ЄС, така, що активно виступала проти зміни системи голосування. Довгий час Варшава наполягала на введенні системи "квадратного кореня", коли при голосуванні "вага" кожної держави визначається величиною квадратного кореня від чисельності його населення. В результаті 39-мільйонна Польща отримала б шість голосів, а 82-мільйонна Німеччина - дев"ять, передає Newsru.
Зараз ви читаєте новину «Польща пішла на поступки Євросоюзу заради єдиної конституції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі