вівторок, 14 грудня 2010 17:23

Польща отримала від Росії 50 томів "катинської справи"

Польща отримала від Росії 50 томів "катинської справи"

З Росії до Польщі доставлено 50 томів "катинської справи" про розстріл польських офіцерів співробітниками НКВД у 1940 році в Катині.

Про це повідомив польський МЗС.

Російська сторона передала ці документи посольству Польщі в Москві 3 грудня. Тоді польське МЗС заявило, що серед них документи 1940-х років і документи російського слідства 1990-х.

"Катинська справа" довгі роки ускладнювала відносини між Польщею і Росією. У кінці квітня 2010 року Росархів за вказівкою президента РФ вперше розмістив на своєму сайті електронні копії документів про розстріляних поляків.

У травні 2010 року Росія вперше передала польській стороні матеріали кримінальної справи №159 щодо розстрілу польських офіцерів у Катині - 67 томів. Раніше Польщі передавали тільки архівні дані.

Понад 14 тисяч польських офіцерів були інтерновані восени 1939 року на територію СРСР. У 1943 році, після окупації німецькими військами західних районів СРСР, з'явилися повідомлення про те, що співробітники НКВС розстріляли їх у Катинському лісі в 14 кілометрах на захід від Смоленська.

Радянська комісія в 1944 році звинуватила в розстрілі поляків німецьку сторону.

Пізніше російська влада визнала, що за розстріл польських офіцерів несе відповідальність радянське керівництво.

РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Польща отримала від Росії 50 томів "катинської справи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі