вівторок, 08 травня 2007 09:14

Польща готується знести радянський пам"ятник у Варшаві (ФОТО)
6

Слідом за Естонією Польща оголосила про свої плани позбавитися від спадщини соціалістичних часів. Як стало відомо сьогодні, підготовлено два законопроекти, які дозволяють демонтувати монументи, що мають відношення до епохи соціалізму.

Автор одного з них - розділ парламентської фракції правлячої в Польщі консервативної партії під назвою "Закон і справедливість". Марек Кухчиньський підтвердив радіостанції "Радіо Зет", що подібні плани дійсно мають місце. Міністр культури другий законопроект на цю тему. Не виключено, що обидва документи після доопрацювання будуть об"єднано в один. Якщо закон буде прийнятий, місцева влада на свій розсуд може отримати право знищувати або переміщати пам"ятники, пов"язані з радянською армією.

Цей документ тут вже називають "законом про декомунізацію". Крім того, можуть бути перейменовані вулиці і площі польських міст, які носять імена радянських воїнів, а також польських державних і партійних діячів соціалістичного періоду. Список таких вулиць вже підготовлений в Інституті національної пам"яті і розісланий в місцеві органи влади. Перелік монументів, які виявляються під загрозою демонтажу, теж відомий. Це, перш за все, пам"ятник радянсько-польському бойовому братерству у Варшаві, а також монументи в декількох інших містах країни, передає "Эхо Москвы".
Зараз ви читаєте новину «Польща готується знести радянський пам"ятник у Варшаві (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі