Ексклюзиви
середа, 05 вересня 2007 09:58

Половину своїх доходів українці витрачають на їжу

Практично половину своїх доходів українські родини витрачають на їжу.

Для порівняння, британці витрачають на харчування не більше 10% своїх доходів, пише газета "Дело".

За даними Державного комітету статистики, витрати половини українських родин у 2006 році не перевищували 480 грн на людину на місяць. При цьому майже 30% населення проживали за межею бідності, зазначає видання.

За словами директора департаменту статистики домогосподарств Держкомстату Інни Осипової, невисокий рівень українського споживача пояснюється зниженням кількості працездатного населення.

"У кожній родині працює в середньому одна людина, дохід якої складає основну частину доходу родини, при цьому третина населення – пенсіонери, пенсія яких у середньому складає 500 грн", - зазначила вона.

Витрачаючи половину всіх коштів на харчування, українці змушені заощаджувати на інших нестатках, зазначає видання.

За статистикою, рівень доходів кожних 3 із 4 родин не дозволяє їм у разі потреби купити холодильник, дві третини родин не можуть купити пральну машину, а половина родин не може собі дозволити купівлю нового телевізора.

Не покращилася в 2006 році ситуація і з доступністю для українців медичних послуг.

За даними Держкомстату, 14% родин повідомили про випадки, коли вони не змогли одержати медичну допомогу через високу вартість ліків і послуг у сфері охорони здоров"я. Через це кожні 9 із 10 родин змушені були відмовлятися від послуг стоматологів, якісного медичного обстеження і лікування.

При цьому близько 40% родин проживали в умовах, що не відповідають санітарним нормам – 13,65 кв. м на 1 особу, оплачуючи за комунальні послуги щомісяця від 60 грн у селі до 121 грн у місті.

У той же час, у Держкомстаті не можуть підрахувати, скільки українців отримують більші доходи. Гранична точка в градації рівня витрат домогосподарств із розрахунку на 1 особу не перевищує 720 грн. За підсумками 2006 року такими можливостями могли похвалитися 20% українських родин, що на 7% більше, ніж у 2005 році.

За словами Осипової, фахівці змушені користуватися наявною градацією витрат із нижнім порогом 180 грн. і "стелею" 720 грн. для того, щоб забезпечити базу порівняння з попередніми роками.

За її словами, більш точну кількість заможних родин український Держкомстат визначить у 2007 році. "Зараз готується звіт по домогосподарствах за І квартал цього року, у якому гранична планка буде піднята", - пообіцяла представник Держкомстату.



Зараз ви читаєте новину «Половину своїх доходів українці витрачають на їжу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути