Ексклюзиви
вівторок, 24 липня 2007 20:23

Половина українців вважає, що соціально-економічних змін не відбулося (опитування)

Якість медичних послуг і матеріальне положення населення є найгострішими соціально-економічними проблемами, які турбують українських громадян.

Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного Українським інститутом соціальних досліджень ім. Олександра Яременка спільно з Центром "Соціальний моніторинг" з 10 по 18 липня.

Зокрема, за даними опитування, 46,4% респондентів вважають, що українській владі в першу чергу слід забезпечити якісну безкоштовну медицину; 40,6% виступають за створення робочих місць і забезпечення своєчасної виплати заробітної плати; 38,1% вважають, що держава повинна підняти рівень заробітної плати в основних галузях економіки; 37,6% вважають, що в першу чергу потрібно зупинити зростання цін, розцінок на комунальні платежі і тарифів на проїзд в транспорті.

Також серед найгостріших соціально-економічних проблем українці назвали підняття рівня мінімальної пенсії (33,6%), розвиток сільського господарства (28,6%), стабілізацію цін на основні продукти харчування і пальне (27,2%), якісну безкоштовну вищу і середню освіту (25,8%), подолання бідності шляхом реалізації цільових програм серед соціально незахищених верств населення (20,6%), повернення внесків (19%), вирішення екологічних проблем, забезпечення жорсткого контролю за якістю продовольчих товарів і питної води (16,3%), зупинку інфляції і знецінення внесків (15,1%), підтримку малого і середнього бізнесу (12,4%) та проведення справедливої реприватизації (7,1%).

Оцінюючи соціально-економічне положення в країні в цілому, більшість респондентів (47,8%) відзначили, що істотних змін не відбулося, більш за третину (36,4%) відзначають погіршення ситуації. 11,4% опитаних вважають, що за останній час соціально-економічна ситуація в Україні змінилася до кращого. 4,3% важко відповісти на це питання.

Щодо власного матеріального положення, більше половини респондентів (56,7%) відповіла, що істотних змін не відбулося. 28,5% відзначили, що ситуацій погіршала, для 11,8% - покращала. 2,7% опитаним важко відповісти.

В ході соцдослідження, що проводилося у всіх регіонах України, були опитані 2014 респондентів у віці від 18 років, які проживають в 132 населених пунктах (67 містах і 67 селах). Погрішність складає 1,34-2,24%, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Зараз ви читаєте новину «Половина українців вважає, що соціально-економічних змін не відбулося (опитування)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути