понеділок, 25 жовтня 2010 14:38

Політична еліта ЄС назвала Росію загрозою для своєї безпеки

Політична еліта ЄС назвала Росію загрозою для своєї безпеки

Представники політичної еліти 9 країн ЄС назвали Росію загрозою для безпеки у регіоні

Про це свідчать дані, опубліковані у звіті Європейської ради у зовнішніх справах у понеділок, повідомляє "Інтерфакс" із посиланням на BNS.

"У відповідь на запитання: "З якими загрозами безпеки зараз стикається ваша держава?" - Росію назвали дев'ять країн: Литва, Латвія, Естонія, Чехія, Польща, Болгарія, а також Фінляндія, у якої є довгий кордон із Росією, і дві держави Західної Європи - Австрія й Іспанія", - говориться у повідомленні.

При цьому автори дослідження твердять, що розподіл на стару та нову Європу зараз не настільки актуальний, як це було 5 років тому.

"Число розходжень у питанні про те, як варто поводитися з Росією, скоротилося (...). Балтійські країни не змінили свою позицію: у нашому дослідженні латиші менше переживали з приводу проблем, які може викликати Росія, ніж із приводу можливостей власного уряду самостійно вести двосторонні відносини", - говориться у звіті.

"Польща, яку колись називали новим борцем "холодної війни" через її позицію стосовно Москви, зараз співпрацює з Німеччиною - стратегічним партнером Росії - у пошуку належних інгредієнтів політики ЄС у відношенні Росії", - зазначається в документі.

Між тим, відповідно до звіту, основною загрозою в більшості країн Європи вважається економічна криза. Її як загрозу назвали 25 держав із 27, що входять до ЄС. Негативних наслідків кризи не бояться лише в Бельгії та Італії.

Серед інших запропонованих авторами дослідження загроз були названі: поширення зброї масового ураження, включаючи проблему Ірану (у цьому загрозу вбачають 12 країн); тероризм (10); нелегальна міграція (10); проблеми нестабільності в Афганістані й Пакистані (8); виснаження енергоресурсів і підвищення конкуренції за ресурси (10); кліматичні зміни (11) і Китай(2).

Зараз ви читаєте новину «Політична еліта ЄС назвала Росію загрозою для своєї безпеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі