четвер, 03 квітня 2008 14:26

Подолати інфляцію можна лише шляхом ревальвації гривні - експерти

Для боротьби з інфляцією у довгостроковій перспективі Національному банку України необхідно дати можливість гривні ревальвувати. Таку думку на прес-конференції озвучив співголова департаменту макроекономіки і ринків облігацій "ErsteGroup" Юрай Котьян.

"Проте відправити українську валюту у вільне плавання, тобто розширити валютний коридор і встановити плаваючий курс на сьогодні НБУ не має можливості у зв"язку з тісною прив"язкою до долара, але в майбутньому це можливо", - відзначив Ю.Котьян.

Крім того, експерти прогнозують, що зростання споживчих цін в Україні, поступово перевищивши 20%-ву відмітку в річному перечисленні залишиться на такому рівні до середини року, а на кінець 2008 року рівень інфляції складе близько 15%.

На думку аналітиків, український уряд задекларував намір упровадити антиінфляційні заходи, які понизять сьогоднішній високий рівень інфляції. Зокрема, боротьба Нацбанку з інфляцією, швидше за все, сфокусується на уповільненні зростання кредитування.

"Ми прогнозуємо, що основні антиінфляційні заходи будуть направлені на мінімізацію впливу фіскальної політики на інфляцію. Хоча, всі наведені вище заходи позитивно вплинуть на уповільнення зростання цін тільки в середньостроковому періоді", - відзначив аналітик "Ерсте Банку" Віктор Стефанішин.

За його прогнозами, продовжуючи боротьбу з інфляцією НБУ зв"язуватиме тимчасово вільні гривневі ресурси, підвищить вимоги до резервів і продовжить випуск депо сертифікатів. "Враховуючи чіткі наміри НБУ понизити ліквідність, очікується поліпшення ліквідності в другій половині 2008 року. На 2008 рік прогнозується збереження курсу долара на рівні 4,85-4,95 грн./долар", - відзначає експерт.

Нагадаємо, за даними Держкомстату, зростання споживчих цін в Україні в лютому склало 2,7%, в січні-лютому - 5,7%. За відношенням до лютого минулого року інфляція прискорилася до 21,9%, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ.

Зараз ви читаєте новину «Подолати інфляцію можна лише шляхом ревальвації гривні - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі