неділя, 26 лютого 2012 12:36

"Податок не бездітність є порушенням права на приватне життя" - експерт

"Податок не бездітність є порушенням права на приватне життя" - експерт

Жодного позитивного впливу на демографічну ситуацію податок на бездітність не дасть.

Про це Gazeta.ua заявила директор соціальних програм Центру Разумкова Людмила Шангіна.

"Схожий закон був запроваджений в СРСР у повоєнні часи саме з метою підвищення народжуваності. Він не дав жодного ефекту. Це пройдений етап історії", - зазначила експерт.

На її думку, підвищувати податки бездітним є порушенням прав людини.

"Кожна людини до чи після 30-ти має право брати чи не брати шлюб, мати чи не мати дітей. Ніде в обов'язках громадянина не написано, що він повинен мати сім'ю і продовжувати свій рід. У жодному нормативно-правовому світському акті я такого зобов'язання не бачила. Тому я вважаю це порушенням прав особи на приватне життя", - зазначила Шангіна.

Вона наголосила, що подібного роду податки були властиві не тільки Радянському Союзу.

Уряди різних країн намагаються поліпшити демографічну ситуацію шляхом законодавчих, фінансових, податкових ініціатив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ввести підвищене податкове навантаження 17% на бездітних

"Одні уряди намагаються сприяти народжуваності, знижуючи податки для сімей з дітьми. Це сьогодні є в Штатах, Німеччині. Вам дають не допомогу, за якою ви бігаєте, 3 місяці збираючи документи, а стягують менше податків. Запроваджується інструмент сприяння. Даний законопроект пропонує інструмент примусу. Це загалом властиво нинішній владі намагатися вирішувати усі питання з громадянами не шляхом домовленостей, роз'яснювання, знаходження консенсусу, допомоги, а шляхом примусу. Цим відрізняється тоталітарна влада. Нічого іншого від цих депутатів і цієї влади очікувати не можна", - наголосила директор соціальних програм.

Нагадаємо, депутати Ярослав Сухий і Катерина Лук'янова внесли у Верховну раду законопроект, в якому пропонується українців, що досягли 30 років.

Зараз ви читаєте новину «"Податок не бездітність є порушенням права на приватне життя" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі