пʼятниця, 06 червня 2008 08:13

Почався суд над звинуваченими у справі 11 вересня

Почався суд над звинуваченими у справі 11 вересня
На базі Гуантанамо на Кубі почався процес над п"ятьма так званими "найбільш цінними ув"язненими", яких підозрюють у причетності до організації терактів в Сполучених Штатах 11 вересня 2001 року.

Головуючий на процесі полковник Ральф Колманн сказав Халіду Шейхові Мохаммеду, ймовірному організаторові терактів, що у разі виголошення звинувачувального вироку йому загрожує страта.

"Саме цього я і хочу. Я вже довгий час чекаю, щоб стати мучеником", - відповів той і почав співати арабську молитву.

Мохаммеда, що вважається третьою людиною в ієрархії "Аль-Каїди", Вашингтон називає "одним з найогидніших терористів в історії".

Не дивлячись на те, що суддя не рекомендував йому відмовлятися від послуг адвоката, Мохаммед заявив, що не може співпрацювати з юристом, "який має стосунок до американської конституції зла".

Кореспондент Бі-Бі-Сі, присутній на слуханнях разом з ще 60 журналістами, передає, що Мохаммед значно змінився в порівнянні з фотографіями, що були поширені після його затримання в Пакистані у 2003 році. За словами американських військових, він визнав свою участь в організації не тільки подій 11 вересня, але і більше, ніж 30 терористичних актів по всьому світу, зокрема в планах нападу на лондонські визначні пам"ятки - Біг Бен і офісний комплекс "Канарі Уорф".

Звинувачувачі вимагають смертного вироку для Мохаммеда і чотирьох інших звинувачених.

Сам факт створення трибуналів викликав немало суперечок з приводу справедливості американської феміди до людей, яких утримують в Гуантанамо, і з приводу легітимності військових комісій як таких. Слухання, що починаються, стануть багато в чому лакмусовим папірцем, за яким робитимуть висновки про те, наскільки актуальна ця проблема.

Нагадаємо, в"язниця в Гуантанамо розташована на території військово-морської бази США в затоці Гуантанамо, в 15 км від однойменного міста. У ній містяться ув"язнені, заарештовані в ході так званої війни з тероризмом.

Концтабір в Гуантанамо з"явився в січні 2002 року, коли туди були доставлені з Афганістану перші 20 людей, обвинувачених в участі в бойових діях на стороні супротивника" - талібів.

Багато ув"язнених в Гуантанамо містяться без пред"явлення офіційних звинувачень. За даними організації "Міжнародна амністія", а також за свідоцтвами самих колишніх в"язнів, в Гуантанамо до ув"язнених застосовуються санкціоновані урядом США тортури зокрема, у вигляді імітації втоплення, позбавлення сну, а також тортур сексуального характеру, причому Пентагон заявив, що таке відношення не можна вважати нелюдяним.

Існує поширена думка, що війна в Іраку і Афганістані, що ведуть зараз США, була не наслідком, а причиною подій 11 вересня. Так, торік група з 130 американських інженерів і архітекторів висунула версію про те, що керівництво країни само підірвало Всесвітній торговий центр, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Почався суд над звинуваченими у справі 11 вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі