пʼятниця, 16 листопада 2007 12:31

Почався суд над Іраклієм Окруашвілі

16 листопада Кримінальна колегія Тбіліського суду почала розглядати справу колишнього міністра оборони Грузії Іраклія Окруашвілі, а також прес-спікера і парламентського секретаря президента Дмитра Китошвілі. Екс-чиновників звинувачують у здирстві. Суд відхилив клопотання адвоката обвинувачуваного про перенесення судового процесу, а Окруашвілі утретє змінив свідчення слідству, приславши нову версію факсом.

Іраклій Окруашвілі звинувачується за чотирма статтями Карного кодексу: 338-ю – хабарництво, здійснене організованою групою зі здирством, 194-й ч. 3-й - відмивання грошей, 332-й ч. 3-й - зловживання службовими повноваженнями, а також 342-й ч. 1-й - службова халатність. Рішенням суду справи Окруашвілі та Китошвілі поєднали.

За словами звинувачення, чиновники вимагали хабар у одного з власників стільникової телефонної компанії GeoСell Джемала Сванідзе. Буцімто вони чинили тиск на підприємця, вимагаючи передати їм акції на суму близько 8 млн доларів, повідомляє "Интерфакс".

Захист Окруашвілі вимагав перенесення судового розгляду, оскільки необхідні матеріали були передані йому лише чотири дні тому, тоді як законодавство відводить на ознайомлення з ними 10 днів. Проте "суд вирішив, що не існує необхідності перенесення початку процесу" і відхилив клопотання, передає ІТАР-ТАРС. Адвокат Окруашвілі Ека Беселія заявила журналістам, що "на засіданні знов поставить питання про перенесення початку суду на один місяць".

Іраклій Окруашвілі вже втретє змінив свідчення, дані слідству, цього разу передавши їх факсом. Ека Беселія зажадала від суду врахувати саме ці відомості, а попередні свідчення і відеоматеріали знищити, пише сайт Грузія Online.

У п"ятницю до суду з"явився тільки Китошвілі, який раніше був затриманий і відпущений під заставу в 30 тис. ларі (48,5 тис. доларів). Іраклія Окруашвілі, який не з"явився на допит у прокуратуру, було оголошено в розшук ще в четвер, а суд заочно змінив йому міру покарання на взяття під варту. Наразі опальний міністр знаходиться в Мюнхені. До Німеччини він виїхав із дозволу прокуратури, вийшовши з в"язниці під заставу в 10 млн ларі - 6,5 млн доларів.

Скандал навколо екс-міністра розгорівся після того, як він звинуватив президента Михайла Саакашвілі в підготовці замаху на підприємця Бадрі Патаркацишвілі. Після цього Окруашвілі був арештований і у в"язниці відмовився від своїх свідчень, проте, опинившись на свободі, заявив, що це сталося під тиском.

 

Зараз ви читаєте новину «Почався суд над Іраклієм Окруашвілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі