вівторок, 19 серпня 2008 09:56

Поблизу Горі відбудеться обмін грузинських і російських полонених

Грузинська сторона повідомляє, що протягом найближчої години поблизу Горі відбудеться обмін грузинських і російських полонених за принципом "всі на всіх".

Як повідомив журналістів секретар Ради національної безпеки Грузії Олександр Ломая, до місця обміну вже доставлено п"ять російських полонених, а російська сторона повинна доставити 15 грузинських полонених.

"Думаю, що це питання після сьогоднішнього обміну полоненими буде закритий", - сказав А.Ломая.

Обмін полоненими був запланований ще в понеділок, але не відбувся. Як повідомив напередодні на брифінгу в Москві заступник начальника Генштабу ВС РФ Анатолій Ноговіцин повідомив, що обмін полоненими з обох боків був намічений в населеному пункті Ергнеті о 12:15 мск 18 серпня, проте висунуті грузинською стороною додаткові вимоги призвели до його зриву.

"Перед самим початком встановленого часу цієї процедури (обміну полоненими - ІФ) грузинська сторона несподівано висунула ряд додаткових вимог, при яких обмін, на їх думку, може відбутися. Але такі вимоги по суті зривають саму ідею", - сказав А.Ноговіцин.

Він відзначив, що грузинська сторона повинна була видати 12 росіян, які знаходяться в полоні, в обмін на звільнення 15 військовослужбовців грузинської армії.

За словами А.Ноговіцина, цей обмін повинен був стати першим кроком на шляху взаємного обміну полоненими між Росією і Грузією за принципом "список на список".

Генерал відзначив, що висунуті Грузією вимоги "були поставлені не завчасно", а безпосередньо на момент обміну, "що призвело до зриву цієї процедури".

"Попередній аналіз додаткових умов (грузинської сторони) наводить нас на думку про те, що грузинська сторона намагається таким чином використовувати військовослужбовців протиборчих сторін як заручників і щось навколо цього виторгувати", - заявив А.Ноговіцин.

Проте в МВС Грузії у відповідь заявили, що обмін полоненими з російською стороною в понеділок не відбувся не по провині грузинської сторони. "На зустрічі з російськими представниками ми зажадали передачі повного списку грузинських військовослужбовців, що знаходяться в полоні російських військ, проте нам передали прізвища тільки 12 з приблизно 80 грузинських полонених, тому ми заявили протест і зажадали обміну за принципом "всіх на всіх", - сказав в понеділок представник МВС, повідомляє Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Поблизу Горі відбудеться обмін грузинських і російських полонених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі