середа, 11 лютого 2009 10:07

План Обами з порятунку економіки призвів до катастрофи

План Обами з порятунку економіки призвів до катастрофи
Повідомлення про те, що Сенат США схвалив план адміністрації Барака Обами із порятунку американської економіки від кризи, викликало обвал фондових індексів.

Уолл-стріт відповіла обвалом фондового ринку на ухвалення антикризового плану Барака Обами вартістю 838 мільярдів доларів та представлений план підтримки банківської системи США й викуп проблемних активів. У результаті фондовий ринок США, що песимістично відреагував на ухвалення стимулюючого економіку пакету та на оголошений план підтримки банківської системи, втратив 500 мільярдів доларів.

Фондовий ринок США втратив 500 мільярдів доларів

У вівторок індекс Dow Jones industial average обрушився більш ніж на 390 пунктів або 4,7% після ухвалення пакету та обнародування главою Нацбанку Тімом Гайтнером програми з порятунку банківської системи. Високотехнологічний Nasdaq просів на 4,2% (-66,83 пункти) - до відмітки 1542,73 пункти, а індекс широкого ринку Standard & Poor"s 500 знизився на 4,91% (- 42,73 пункти), зупинившись на рівні 827,16 пункти. Висловлювання самого Обами про те, що "криза в США може перетворитися на катастрофу", не додали оптимізму інвесторам.

Майже одночасно глава Мінфіну Бен Бернанке заявив на Капітолійському горбі, що країна опинилася в найглибшій кризі з часів "великої депресії". На його думку, антикризові заходи уряду не можуть дати миттєвого позитивного результату, проте зможуть запобігти ще драматичнішому сценарію для фінансової системи та економіки в цілому.

"Ми знаходимося в стані найглибшої втрати довіри до фінансового ринку та песимізму по відношенню до заходів, що приймаються урядом", - заявив Гайтнер, виступаючи перед сенаторами.

Виступи двох найвпливовіших у фінансовому світі персон транслювалися в прямому ефірі CNBC.


Коментар:

"Реакція Уолл-стріт закономірна - вона не любить втручання держави, а саме великий ступінь регулювання пообіцяла нова адміністрація. Хоча я вважаю, що сьогоднішня негативна реакція передчасна, треба подивитися, чи дійдуть гроші, що виділяються банкам, до реального сектора економіки", - прокоментував професор Школи бізнесу Лассальського університету в Пенсільванії Володимир Квінт.

Він вважає ухвалення сенатом плану зі стимулювання економіки своєчасним та необхідним кроком.


У вівторок глава Нацбанку Тім Гайтнер оповістив, ЩО уряд планує зробити для підтримки банківської системи. План припускає злиття державних та приватних інвестицій, які в сумі можуть скласти більше 2 трильйонів доларів, створення інвестиційного фонду, завдяки якому будуть ліквідовані заборгованості в кредитній системі США, що дозволить розморозити кредитний ринок.

Уряд має намір підтримати забезпечення виділення через спеціальну розширену програму Федеральної резервної системи до 1 трильйона доларів на нові кредити. Ще 50 мільярдів доларів планується виділити безпосередньо на допомогу тим, чиї будинки розпродаються з молотка за несплату іпотеки.

Передбачається також подальший викуп проблемних активів у найбільших банків, розмір активів яких перевищує 100 мільярдів доларів, при значно зростаючій ролі держави в управлінні фінансовою системою.

При цьому глава Нацбанку не назвав конкретну суму і передбачувані терміни викупу, сказавши, що уряд поки вивчає це питання. Уолл-стріт негативно сприйняла те, що Гайтнер не розкрив конкретних деталей і передбачуваних об"ємів коштів, вважаючи його пропозиції дуже розмитими та абстрактними.

Країна опинилася в найглибшій кризі з часів "великої депресії"

Крім того, інвестори, на думку аналітиків, побоюються, що план фінансової стабілізації може виявитися недієвим в реальних умовах кризи. Також у деяких учасників ринку є сумніви в дієвості запропонованих в документі заходів зі скорочення проблемних активів. Крім того, не сприяли оптимізму інвесторів і слова президента США, який заявив, що Америка переживає повномасштабну економічну кризу, що відрізняється від попередніх, і стан економіки продовжує погіршуватися.

План Обами передбачає виділення понад 800 млрд доларів на порятунок американської економіки. З них близько 500 млрд піде на викуп державою проблемних активів, а останні будуть витрачені на підтримку банківського кредитування і збільшення капіталу банків, а також на податкові пільги.

Адміністрація Барака Обами розглядає ухвалення нової економічної програми як ключовий крок на шляху до відновлення економіки США, яка вже більше року перебуває в рецесії, переживаючи найважчу кризу з часів Великої депресії. У 2008 році економіка США втратила 2,6 млн робочих місць.

За матеріалами РБК, РИА "Новости", Topnews

Зараз ви читаєте новину «План Обами з порятунку економіки призвів до катастрофи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі