пʼятниця, 14 грудня 2007 14:06

Півтора мільйони мусульман зібралися на молитву біля священного каменю (ФОТО)

До Саудівської Аравії з"їхалися 1,5 мільйона мусульман в рамках щорічного паломництва до Мекки.

Згідно ученню ісламу, хадж повинен зробити хоча б один раз в житті кожен мусульманин, який в змозі це зробити. Духовне значення хаджу полягає в тому, що він здійснюється добровільно та індивідуально ради поклоніння Єдиному Богові. Під час хаджу паломники стають "гостями аллаха" в Його Будинку, до якого мусульмани всього світу обертають своє обличчя п"ять разів на день під час молитви.

Паломники прагнуть поцілувати Чорний камінь Кааби, який знаходиться в центрі, а якщо це не вдається, то хоча б торкнутися його.

Кааба ("Будинок Бога") є кам"яною спорудою кубічної форми, основа якої складає 10 м на 12 м, а висота рівна 15 м. Кути Кааби орієнтовані по сторонах світу. Кааба покрита чорним шовковим покривалом, що носить назву кісва. Покривало це міняється раз на рік. Верхню частину покривала прикрашають вишиті золотом вислову з Корану. Вислови з корану прикрашають і покривало, що закриває двері в Каабу.

Чорний камінь Кааби по переказах впав з неба ще в часи Адама - за однією з версій, це був ангел-хранитель Адама, обернений в камінь після того, як він допустив гріхопадіння свого підопічного. Учені ж вважають Чорний камінь Кааби метеоритом, хоча існують й інші точки зору.

Фото Reuters


"Газета по-українськи"
Зараз ви читаєте новину «Півтора мільйони мусульман зібралися на молитву біля священного каменю (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі