середа, 30 грудня 2009 12:01

Північний магнітний полюс рухається до Росії

Північний магнітний полюс рухається до Росії

Північний магнітний полюс переміщається до Росії зі швидкістю 64 кілометри на рік. Цим він завдячує  магнітним змінам у ядрі Землі, повідомляє National Geographic.

Ядро Землі знаходиться надто глибоко, щоб вчені могли безпосередньо виявити його магнітне поле. Але науковці можуть зафіксувати зміни, відстежуючи наскільки магнітне поле Землі змінюється на поверхні.

Дані останніх досліджень свідчать про існування на поверхні ядра ділянки з постійно змінним магнетизмом. Вчені припускають, що вона утворилась завдяки таємничому "шлейфу" магнетизму, що з"являється з глибин ядра.

Ця ділянка може перетягувати магнітний полюс від місця його останньої дислокації поблизу острова Еллесмер, що на півночі Канади.

На думку геологів, Земля має магнітне поле, оскільки її ядро складається з твердого залізного центру, оточеного рідким металом, що швидко обертається. Це і створює рух, який зумовлює виникнення магнітного поля. Зміни в магнетизмі ядра впливають на розташування магнітного поля на поверхні.

Люди здавна використовували магнітний полюс для орієнтування в просторі, коли усі впізнавані орієнтири відсутні.

З часу свого відкриття 1831 року магнітний полюс дещо перемістився. З 1904 року він почав рухатися на північний схід зі швидкістю близько 15 км на рік. За останніми даними, полюс зараз рухається в бік Сибіру зі швидкістю 50-60 км на рік.

Вчені припускають, що незабаром полюc може опинитися в Росії. Проте робити прогнози поки рано - будь-якої миті зміни в ядрі можуть трапитись будь-де. А, отже, магнітне поле може почати переміщуватися у будь-якому іншому напрямку.

Переклад: Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Північний магнітний полюс рухається до Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі