понеділок, 19 червня 2006 13:24

Північна Корея запустить міжконтинентальну балістичну ракету

Найближчим часом Північна Корея запустить міжконтинентальну балістичну ракету. Спочатку передбачалося, що вона зможе досягти будь-якої точки США. Проте за вихідні американці з"ясували, що ракета може загрожувати тільки Алясці та Росії.

Запуск північнокорейської міжконтинентальної балістичної ракети дальнього радіусу дії Taepodong-2 на вихідних, не зважаючи на прогнози експертів, не відбувся. Проте випробування скоріш за все пройдуть вже в найближчі години. В неділю увечері американські офіційні педставники заявили, що ракета, перевезена в кінці минулого тижня на мис Мусудан в північно-східній частині КНДР, де знаходиться полігон, вже на старті.

Ракета була встановлена на стартовий майданчик і заправлена паливом.

Ці обставини, на думку тих же експертів, у декілька разів збільшили вірогідність проведення тестового пуску. Справа в тому, що, якщо ракету не запустити протягом 48 годин після її заправки, може початися витік пального, а сама ракета вийде з ладу. Вчора ввечері представник південнокорейського Міністерства іноземних справ офіційно оголосив в зв"язку з тим, що запуск Taepodong-2 (назва ракети) неминучий. Зараз на полігоні на мисі Мусудан оголосили підвищену готовність персоналу.

Збройні сили Японії і США перебувають з неділі в стані підвищеної боєготовності.

Управління національної оборони Японії розпорядилося про відправку в акваторію Японського моря приписаного до бази ВМФ в Сасебо есмінця "Текай", оснащеного протиракетною системою "Іджіс", і літака із засобами електронної розвідки YS11E. Одночасно в тому ж районі здійснює розвідувальні польоти літак ВПС США RC135S "Кобра-болл". Для координації дій японське та американське військові відомства регулярно обмінюються отримуваною інформацією.

Уряд США оголосив у вихідні, що сподівається, що КНДР не порушить мораторій на випробування балістичних ракет, прийнятий нею в 1999 році. Також Вашингтон сподівається, що Пхеньян повернеться за стіл переговорів за північнокорейською ядерною програмою. Вже вчора посла Північної Кореї в Канберрі викликали в австралійський МЗС для з"ясування ситуації в зв"язку з підготовкою випробувань балістичної ракети дальнього радіусу дії.

Офіційне Токіо оголосило в неділю, що ініціює процедуру введення проти Пхеньяну санкцій за лінією ООН. Проте, як заявив вчора глава південнокорейського представництва впливового міжнародного дослідницького фонду "Міжнародна кризова група" Пітер Бек, малоймовірно, що ідею покарання Пхеньяну санкціями ООН підтримають Росія та Китай. Російське МЗС поки утримується від коментарів і стежить за розвитком подій на мисі Мусудан.

Тим часом були спростовані припущення, про те, що КНДР готуються випробувати модифіковану Taepodong-2 з радіусом дії 8-15 тис. км., тобто здатну досягати, по суті, будь-якої точки США.

Згідно останніх даних, Пхеньян готується здійснити запуск немодифікованої дво-, а не триступінчатій версії Taepodong-2 з радіусом дії від 6 до 7 тис. км. (залежно від маси заряду, що встановлюється). Така ракета здатна досягти лише окремих районів американського штату Аляска, а також деяких районів в Азії та Росії.

Запуск Taepodong-2 пов"язують з роздратуванням корейського керівництва регулярними польотами над північнокорейською територією американських літаків-шпигунів. Деякі експерти також пояснюють підготовлюваний запуск наміром Пхеньяну привернути до себе увагу та реанімувати шестисторонні переговори, які затихли після того, як США й інші посередники перемкнулися головним чином на розв"язання іранської кризи.

Востаннє, коли Пхеньян провів випробування ракет класу Taepodong в 1998 році, ракета пролетіла через Японію і впала в Тихому океані. Цей інцидент спровокував зростання напруженості в регіоні. У відповідь Токіо запустило декілька розвідувальних супутників, головним завданням яких було стеження за можливими запусками ракет з території КНДР, і почало переговори з США про створення системи ПРО (протиракетна оборона), повідомляє Газета.ru.

Зараз ви читаєте новину «Північна Корея запустить міжконтинентальну балістичну ракету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі