субота, 10 травня 2008 12:03

Північна Корея передала США секретні документи про переробку плутонію за останні 22 роки

Влада КНДР передала представникам США документи з інформацією про програми, які стосуються збройового плутонію, що проводилися у Північній Кореї з 1986 року.

У звіті, який займає 18 тисяч сторінок, описано три програми КНДР з переробки плутонію. Американський дипломат, якому Пхеньян передав документи, сьогодні залишив КНДР.

Наприкінці квітня США і КНДР почали переговори, покликані усунути розбіжності з питання, - якою мірою Пхеньян повинен розкрити свої ядерні програми.

Представники Північної Кореї і США зустрілися в Пхеньяні 22-24 квітня в той час, коли лідери Південної Кореї і Японії домовилися підсилити тиск на КНДР, ядерне роззброєння якої обговорюється в рамках шестисторонніх переговорів з участю також Китаю і Росії.

США та інші сторони продовжують чинити вплив на КНДР для того, щоб республіка виконала свої зобов"язання.

Північнокорейські ЗМІ не навели деталей домовленостей делегацій США і КНДР. Як повідомлялося раніше, американці поступилися вимогам Пхеньяну і пом"якшили умови декларування північнокорейських ядерних програм заради продовження процесу роззброєння.

Зокрема, Вашингтон погодився обмежити декларацію про ядерні програми КНДР тільки відомостями про вироблений плутоній, який був використаний для створення ядерної зброї, випробуваної у жовтні 2006 року.

Північна Корея провела випробування ядерної зброї в 2006 році, проте відмовилася від своєї ядерної програми в обмін на економічні та дипломатичні поступки.

Водночас, Пхеньян не виконав зобов"язань до кінця минулого року. Каменем спотикання стало небажання Пхеньяну обговорювати питання передачі ядерних технологій іншим країнам, особливо, Сирії, а також намір збагачувати уран.

У квітні США опублікували знімки, на яких, нібито, був зображений сирійський ядерний реактор, побудований за допомогою Північної Кореї. Реактор був знищений під час ракетного удару з боку Ізраїлю ще у вересні.

Угода про припинення ядерної програми Північної Кореї була досягнута між Північною та Південною Кореями, Китаєм, Японією, США та Росією, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Північна Корея передала США секретні документи про переробку плутонію за останні 22 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі