субота, 23 січня 2021 09:28

Півмільйона людей зібралися на інавгурацію президента

23 січня 2005 року в Києві на Майдані Незалежності пройшла інавгурація 3 президента України Віктора Ющенка. На церемонії були присутні 59 офіційних зарубіжних делегацій і близько 500 тис.людей.

Автор: gazeta.ua
  На інавгурацію Ющенка прийшло 500 тисяч громадян
На інавгурацію Ющенка прийшло 500 тисяч громадян

Успішна робота Віктора Ющенка на посадах голови правління Національного банку України та прем'єр-міністра України створила йому репутацію проукраїнського державного діяча. Це дало можливість Ющенку очолити в 2002 році опозиційний виборчий блок "Наша Україна". З ним він переміг на парламентських виборах у березні і став кандидатом від опозиційних сил на посаду президента України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ющенко і Янукович при владі знали про загрозу з боку Росії - міністр

Автор: constituanta.blogspot.com
  Виступ президента України Віктора Ющенка у Верховній Раді під час церемонії інавгурації
Виступ президента України Віктора Ющенка у Верховній Раді під час церемонії інавгурації

31 жовтня 2004 року відбувся 1 тур виборів президента України, за результатами якого перемогли Віктор Ющенко та Віктор Янукович. Вони набрали 39,87% та 39,32% голосів. Наступний тур виборів пройшов 21 листопада 2004 року. З оголошенням попередніх офіційних результатів голосування стало зрозуміло, що вони відрізняються від даних екзит-полів. За твердженням переважної більшості міжнародних організацій, 2 тур пройшов з брутальними порушеннями виборчого законодавства та прав людини. Результат виборів сфальсиифікували і втрутилися в електронну систему підрахунку голосів в Центральній виборчий комісії.

23 листопада 2004 року, через 2 дні після другого туру президентських виборів у містах Західної України, Києві й ряді інших міст почалися масові мітинги на підтримку кандидата від опозиції. Основною ареною народного невдоволення став Майдан Незалежності, де зібралося від 100 до 500 тис. протестувальників. Під тиском громадськості 25 листопада Верховний Суд України заборонив друкувати офіційні результати виборів. 27 листопада Верховна Рада України визнала результати виборів недійсними і оголосила недовіру ЦВК. 3 грудня Верховний Суд України після багатоденного обговорення визнав численні факти порушення законів та Конституції України в ході виборів і призначив повторне голосування.

Автор: www.vectornews.net
  У Києві відбулася інавгурація в президенти Віктора Ющенка
У Києві відбулася інавгурація в президенти Віктора Ющенка

Повторні вибори відбулися 26 грудня 2004 року, з результатом 51,99% переміг Віктор Ющенко, а його опонент Віктор Янукович набрав 44,20% голосів. Спроба прихильників Януковича опротестувати результати виявилася невдалою. Ще до закінчення судового засідання Віктора Ющенка офіційно визнали обраним президентом України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 3-й президент України розвішував годівнички для птахів у парку

Автор: Вікіпедія
  Третім президентом України обрали Віктора Ющенка
Третім президентом України обрали Віктора Ющенка

23 січня 2005 року о 12:00 голова Верховної Ради України Володимир Литвин розпочав урочисте засідання парламенту з нагоди інавгурації. Віктор Ющенко склав присягу на Конституції України та Пересопницькому Євангеліє, а голова ЦВК Ярослав Давидович офіційно оголосив його президентом України. Урочистості продовжились на Майдані Незалежності, де Віктор Ющенко виголосив інавгураційну промову.

У 2010 році Віктор Ющенко вдруге балотувався на посаду президента, але отримав 5,45% голосів виборців і програв Юлії Тимошенко та Віктору Януковичу, які вийшли у другий тур.

У 2010 році Ющенко став засновником громадської організації інституту президента Віктора Ющенка "Стратегічні ініціативи". Від 28 квітня 2011 співголова Ради з питань розвитку Національного культурно-мистецького та музейного комплексу "Мистецький арсенал".

3 грудня 2004-го Верховний суд України ухвалив рішення, згідно з яким результати виборів президента 21 листопада 2004 року були сфальсифіковані. Дії Центральної виборчої комісії визнали незаконними, а протокол - недійсним.

Зараз ви читаєте новину «Півмільйона людей зібралися на інавгурацію президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі