четвер, 09 грудня 2010 12:18

Після землетрусу та холери на Гаїті почалась вулична війна (ФОТО)
24

Фото: Фото: Reuters

У Гаїті щонайменше дві людини загинули і декілька десятків отримали поранення під час масових безладів, що захлеснули країну після оголошення результатів першого туру президентських виборів.

На вулиці міст країни вийшли тисячі прихильників популярного музиканта Мішеля Мартеллі, якому для виходу в другий тур не вистачило менше 1% голосів.

Згідно з попередніми підсумками першого туру президентських виборів, який відбувся 28 листопада, Мірланд Маніга, котра представляє опозицію, набрала 31,37% голосів.

Кандидат від правлячої коаліції Джуд Селестен отримав 22,48%. Мартеллі зайняв третє місце з результатом в 21,84% голосів.

Незадоволеність його прихильників результатами голосування призвела до сутичок з силами правопорядку, будівництву барикад на вулицях і підпалу низки громадських будівель.

У Порт-о-Пренсе поліція використала сльозогінний газ для розгону протестуючих, проте відновити порядок в столиці країни не вдається досі.

У країні закриті аеропорти, низка зарубіжних авіакомпаній оголосили про тимчасове припинення рейсів на Гаїті.

Діючий президент країни Рене Преваль закликав населення до порядку і звернувся до поліції і сил ООН з проханням зупинити безлади.

Нагадаємо, на Гаїті 12 з 18 кандидатів в президенти вимагають відмінити результати виборів глави держави.

У спільній заяві кандидати звинуватили владу в масштабних махінаціях на користь представника правлячої партії Джуда Селестена. Його підтримував президент Гаїті Рене Преваль, котрий йде у відставку.

Так, один з опозиційних кандидатів, Мірланде Маніга, заявив, що урни для голосування були набиті бюлетенями ще до початку виборів. А інший претендент на пост президента звинуватив нинішнього лідера Гаїті Рене Преваля в тому, що він віддає перевагу кандидатові від правлячої партії Джуду Селестіну. Сам Преваль не має права брати участь у виборах, оскільки відслужив на посту президента два терміни.

Багато жителів Гаїті також скаржаться, що не змогли взяти участь у виборах, тому що їхніх імен не було в списках виборців.

Серед кандидатів, котрі виступили за анулювання підсумків голосування, є ті, хто, за даними exit-polls, входив до числа лідерів.

Буквально напередодні голосування четверо з кандидатів, які, згідно з опитуваннями, мали найнижчі шанси на перемогу, надіслали листа до адміністрації президента з проханням відкласти вибори і розробити план боротьби проти епідемії холери. Раніше стало відомо, що кількість госпіталізованих з цим захворюванням на острові в Карибському морі досягла 29870 осіб. Померли вже 1603 людини. Захворювання найбільше вразило табори, де живуть гаїтяни, чиї будинки були зруйновані землетрусом.

Нагадаємо, 28 листопада жителі Гаїті, однієї з найбідніших країн Західної півкулі, вибирали президента з 18 кандидатів, 99 членів законодавчих зборів і переобирали 11 з 30 сенаторів. Це були п'яті президентські вибори на Гаїті після повалення в 1986 році диктатури Дювальє.

Остаточні результати будуть оголошені, як очікується, 30 грудня. Якщо жоден з кандидатів на пост президента не набере необхідних 50% голосів, то другий тур президентських виборів відбудеться в середині січня.

На думку глави місії ООН на острові Едмонда Мулета, загальні вибори на Гаїті є "обов'язковим кроком" на шляху відновлення карибської країни.

Росбалт, NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Після землетрусу та холери на Гаїті почалась вулична війна (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі