четвер, 03 січня 2008 18:53

Після Різдва в Наталі Романової починається екзаменаційна сесія

 

З головою Чернігівської обласної ради та представником Блока Юлії Тимошенко Наталією Романовою, 47 років, зустрічаємось у її робочому кабінеті. На довгому столі для засідань стоїть прикрашена жива ялинка. На робочому — маленька штучна. Ліворуч на стіні — портрет Віктора Ющенка. За спиною, у шафі, видно подяку із зображенням Юлії Тимошенко. Лежить дерев"яна булава.

Наталія Андріївна запрошує сісти в коричневе шкіряне крісло біля столу. Попереджає, що має їхати до Києва, тож часу на розмову небагато.

Рік у Чернігові говорять про будівництво обласного пологового будинку. Віктор Янукович обіцяв, що гроші виділять. Які зрушення?

— В угоду між Кабміном і Чернігівщиною окремим пунктом включено цей проект. Будуватимемо на території обласної лікарні. Перебрали всі можливі варіанти і зійшлися на думці, що там найбільш вдале розташування, є спеціалісти всіх профілів. З обласного бюджету вже виділено 600 тисяч гривень на проектну документацію.

Які основні здобутки обласної влади в минулому році?

— Збільшили надходження до бюджету від комунальних підприємств. А це майже 28 мільйонів.

Ми купили 44 квартири для вчителів у селах. Наступного року діятиме обласна програма забезпечення житлом сільських спеціалістів, впровадимо проект "Власний дім", що  має підтримувати індивідуальне житлове будівництво поза містом.

На Миколая відкрили соціальний гуртожиток у Ніжині. Він у хорошому мікрорайоні. Поряд Центр сімейної медицини, спортклуб. Житимуть там 20 випускників інтернатів. Такі гуртожитки дають серйозне навантаження на обласний бюджет — цього разу пішло 700 тисяч гривень. Але, я вважаю, їх потрібно відкривати в кожному районі.

Яка ваша думка щодо ідеї перепоховання праху Олександра Довженка з Москви до Сосниці?

— Моя позиція й позиція обласної ради співпадають: прах Довженка повинен бути перепохований на його батьківщині в Сосниці. Того ж бажають родичі митця, про це писав у щоденниках і сам Довженко.

Обласна рада зверталася до президента, міністра культури, МЗС. Міністерство культури, принаймні до останнього часу, було на нашому боці. Президент і прем"єр теж підтримують ініціативу сосничан. Я б сказала — це питання просувається. Його не так просто вирішити. Треба багато чого узгодити.

Робочий день   закінчується о дев"ятій вечора

 Більшість депутатів облради — чоловіки. Як серед них жінці?

— Дуже добре. Бо в жінки є якості, необхідні для примирення різних позицій, — дипломатичність, мудрість. Головне — знайти одну точку опори, спільний інтерес. Також треба поважати представників інших партій.

Розмова часто переривається через дзвінки мобільного. Наталія Романова швидко відповідає, вибачається.

18 січня голова облради повезе до Страсбурга вишиті картини Анжеліки Рудницької.

— Я другий рік входжу до складу постійної делегації України у Конгресі місцевих та регіональних влад Ради Європи. Практично на кожному засіданні виступала — по питаннях місцевих виборів, збереженню екології, розвитку місцевого самоврядування. Відпрацьовуємо зараз регіональну хартію місцевого самоврядування.

Будь ласка, напишіть — всі мої поїздки оплачує Рада Європи. Жодної копійки з бюджету я не взяла.

Де проведете новорічно-різдвяні свята?

— У сім"ї. Нагода побути із близькими випадає нечасто. Зазвичай робочий день   закінчується о дев"ятій вечора. На свята готую улюблену сімейну страву — фаршировану гуску з яблуками.

Якраз після Різдва у мене починається сесія. 2008-го закінчую Одеську юридичну академію, факультет цивільної та господарчої юстиції. Писатиму дипломну. В Академії державного управління при президенті України сесію вже склала.

Зараз ви читаєте новину «Після Різдва в Наталі Романової починається екзаменаційна сесія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі