четвер, 10 березня 2022 18:42

Після перетину кордону є три варіанти: як українцям отримати статус біженця

Після перетину кордону є три варіанти: як українцям отримати статус біженця
Як українцям отримати статус біженця за кордоном. Фото - sud.ua

В Україні більше двох тижнів триває повномасштабна війна. Країна-окупант Росія вдерлась на територію нашої мирної держави і бомбить міста, вбиваючи мирне населення. Жінки з дітьми масово виїжджають за кордон, щоби врятуватись від руйнівних наслідків воєнної агресії РФ. Українці перетинають кордони з Польщею, Румунією, Угорщиною. Частина з них лишається в цих країнах, а частина - мандрує далі. Актуальним питанням стало узаконення перебування українців за кордоном.

Алгоритм, як діяти українцям після перетину кордону - розписав нотаріус Біллер Микола Юрійович.

Є три варіанти для громадян України наразі.

Перебування як турист

Українці мають право на законне перебування до 90 днів в країнах ЄС. Інституції рекомендують не спішити подавати заявку на біженство, якщо у вас є де зупинитись і фінансові можливості.

Тимчасовий захист

Механізм тимчасового захисту, покликаний зменшити бюрократичні процедури до мінімуму та пришвидшити процес (уточнюйте в залежності від країни) передбачає:
- Отримання посвідки на 1 рік на проживання на період тимчасового захисту.
- Доступ до роботи. Вимоги про 6 місяців у цьому випадку немає.
- Доступ до освіти. Діти до 18-ти років мають право навчатись у закладах освіти на рівні з громадянами країни перебування.
- Забезпечення житлом (заселення у центр чи надання засобів для проживання);
- Доступ до соціального забезпечення та медицини;
- Можливість отримати статус біженця у майбутньому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Всі емоції, які ми проживаємо зараз — нормальні" - психологиня про синдром провини вцілілого та реальну допомогу ближнім

Отримати статус біженця

Отримати статус біженця українці можуть лише в тій країні, кордон якої перетнули.

Де подати заявку на отримання статусу біженця?

- Під час в'їзду до країни. Повідомити офіцера прикордонної служби.
- Якщо на пункті перетину кордону великі черги, запитайте де знайти найближче відділення Прикордонної служби.
💙💛Важливо знати:

Процес отримання статусу біженця може тривати в середньому близько 6 місяців. На цей період необхідно здати свій паспорт відповідним інституціям.
Протягом перших шести місяців після подачі заявки не має права працювати. Якщо не надали статус біженця протягом 6 місяців, є право отримати довідку для роботи.

Що гарантує статус біженця

Статус біженця гарантує:
- Посвідку на проживання, що буде діяти як мінімум 3 роки.
- Спеціальний документ для подорожей між країнами ЄС.
- Право на працевлаштування та освіту.
- Право на визнання українських дипломів.
- Право на соціальне забезпечення та медичні послуги.

Попри воєнний стан українці продовжують одружуватись і створювати сім'ї заради майбутнього країни. За перші 10 днів війни в Україні одружились 3973 пари, за даними Міністерства юстиції України. В умовах воєнного стану уряд дозволив укладати шлюби з військовослужбовцями без їхньої присутності.Також уряд спростив процедуру укладання шлюбу. Охочі терміново взяти шлюб можуть розписатися у РАЦСах того ж дня або наступного, до того ж безкоштовно. Військові одружуються на блокпостах, вінчаються на передовій, освідчуються під сирени повітряної тривоги. Замість весільного костюма у молодят - броня або військова форма, замість квітів - зброя. Gazeta.ua зібрала кілька історій одруження під час війни.

Зараз ви читаєте новину «Після перетину кордону є три варіанти: як українцям отримати статус біженця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі