понеділок, 26 травня 2008 09:12

Після нового землетрусу в Китаї у провінції Сичуань залишилися "мертві міста"

Після нового землетрусу в Китаї у провінції Сичуань залишилися "мертві міста"
В результаті нового землетрусу, який стався в Китаї у неділю, 25 травня, було зруйновано понад 70 тисяч будинків, ще 200 тисяч можуть обвалитися у будь-який момент. Міста в районі лиха повністю евакуйовані. Кількість жертв нового удару стихії досягла чотирьох осіб, 480 людей отримали поранення.

Масштаби руйнувань в провінції Сичуань, де знаходився епіцентр першого і подальших землетрусів, складають до 90% від загальної забудови. "Те, що не зруйнувалося, для проживання не придатно. Ці мертві міста треба зносити повністю, і будувати наново", - повідомив РИА "Новости" представник МНС Росії.

На межі руйнування перебувають і безліч гребель в довколишніх районах. Китайська влада попереджає, що услід за новими підземними поштовхами регіон зіткнувся із загрозою затоплення.

Тим часом серед жителів КНР різко виріс попит на послуги психологів. Психологічної допомоги потребують як постраждалі від землетрусу, так рятувальники і урядовці, які відвідували місце трагедії.

І з тими, і з іншими працюють спеціально створені команди психологів. Перша з них була відправлена до провінції Сичуань 17 травня. На місці катастрофи працюють і російські фахівці з психології катастроф. Вони вже надали допомогу 26 дітям і 11 дорослим, постраждалим від землетрусу.

В Пекіні тим, хто повертається з місця трагедії також негайно пропонують допомогу психолога. Спеціальні сеанси для своїх співробітників організувало МЗС КНР.

Згідно з повідомленнями, що поступають, психологічні проблеми мають 50-70% свідків катастрофи. Люди страждають від кошмарів і провокованих ними істерик. У тих, хто втратив рідних і близьких, діагностується прогресуюча депресія.

Разом з тим, психологів в Китаї критично не вистачає. За даними на кінець 2007 року, в КНР налічувалося лише 17 тисяч сертифікованих фахівців в області психології. З них психологією катастроф професійно займається лише мала частина.

Підземні поштовхи продовжують стрясати провінцію Сичуань і прилеглі райони після найсильнішого за 30 років в країні землетрусу магнітудою 8,0, який стався там 12 травня. За останніми даними, його жертвами стали 62 тисячі людей, але уряд прогнозує, що загиблих може бути значно більше - до 80 тисяч. Доля 23 тисяч 775 людей на даний момент залишається невідомою.

Більше 14 мільйонів жителів були евакуйовані з постраждалих районів. У Сичуані в результаті землетрусу було зруйновано 2,9 мільйона житлових будинків, а 14 мільйонів житлових будівель отримали серйозні пошкодження.

Рятувальні роботи в районах, що піддалися удару стихії, тривають, проте фахівці вважають, що якщо під уламками будівель і вдасться виявити живих, то їх буде не багато, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Після нового землетрусу в Китаї у провінції Сичуань залишилися "мертві міста"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі