четвер, 30 травня 2019 01:50

Писав на дошці по діагоналі, але всі сиділи тихо

Писав на дошці по діагоналі, але всі сиділи тихо
Микола Макаровський - кандидат фізико-математичних наук, доцент. 23 роки керував міським клубом любителів фантастики і 12 - оргкомітетом фестивалю "Зоряний міст". Фото: Віктор Фоменко

На семінар кафедри академіка Іллі Ліфшиця спеціально приїжджали вчені з Японії і Великобританії.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів фізик Микола Макаровський.

"Наприкінці 1960-х Ліфшиць мені читав курс статистичної фізики в університеті. Лектор він був не дуже: міг писати на дошці по діагоналі, стирав рукавом, часто виправляв. Вже через півгодини студенти відключалися. Але сиділи тихо: все-таки корифей. Якось я став свідком, як він під час перерви між лекціями вирішив задачу, з якою кілька місяців не могли впоратися інженери з турбінного заводу", - згадав вчений.

"Іншим разом, уже як співробітник, я вирішив проконсультуватися. Без стуку відчиняю двері, а там Ліфшиць з колегою грають в шахи. І поруч - коньяк і дві чарочки. А часи були особливі: саме прийняли партійну постанову і на роботі були заборонені будь-які вільності. Я розгубився і вибачився. А Ліфшиць: "Коля, заходь". Співробітник подивився з під лоба: "Він нас закладе". Про те, що я входжу в спеціальний комсомольський патруль знали всі. Ілля Михайлович заперечив: "Ні, це Коля. Він не закладе. Діставай ще чарочку", - додав він.

Микола Макаровський народився і живе в Харкові. Кандидат фізико-математичних наук, доцент. Автор понад 70 наукових праць. 23 роки керував міським клубом любителів фантастики і 12- оргкомітетом фестивалю "Зоряний міст". У 2008 -му фестиваль був визнаний кращим конвентом Європи.

Повне інтерв'ю Миколи Макаровського читайте у наступному номері журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Писав на дошці по діагоналі, але всі сиділи тихо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі