вівторок, 22 квітня 2008 11:31

Пірати Сомалі захопили друге за добу судно

Пірати Сомалі захопили вже друге за минулу добу судно. Нападу бандитів в семи кілометрах від порту Босасо піддався торговий корабель "Аль-Халідж", що виходив з Дубая в Сомалі.

"Аль-Халідж" перевозив продукти на продаж. Про вимоги піратів поки нічого не відомо, як і про те, скільки людей знаходиться на його борту.

Буквально вчора, 21 квітня, в територіальних водах Сомалі було вкрадено іспанське риболовецьке судно "Плая де Бакіо". Пірати вимагають за звільнення судна викуп.

Стало відомо, що пірати за допомогою телефону одного із заручників вже зв"язалися з власниками корабля і, представилися бойовиками Сомалі, вони стали вимагати викуп, проте сума поки тримається в таємниці.

Повідомляється, що на борту "Плая де Бакіо" перебуває 26 членів екіпажа, половина з яких іспанці, а половина - іноземці, переважно африканці. Всі вони почувають себе нормально. Судно було захоплене із застосуванням гранатометів. Воно отримало пошкодження, проте моряки не постраждали.

Зараз пірати переправляють судно в порт Сомалі Гарад на півдні напівавтономної провінції Путленд. За ними слідує корабель ВМС Іспанії.

Крім цього, пірати Сомалі обстріляли недалеко від Ємену щеповіз (вантажне судно для перевезення деревної тріски), що йшов під японським прапором . Проте їх спробу захопити японський танкер "Такаяма" попередив фрегат ВМС ФРН "Емден".

Про це повідомив в Потсдамі, під Берліном, представник оперативного штабу бундесверу, що координує зарубіжні операції збройних сил.

Зокрема він сказав, що фрегат "Емден", що знаходиться в районі Африканського Рогу в рамках антитерористичної операції "Тривала свобода", прийняв вчора, 21 квітня, радіограму з танкера, в який повідомлялося, що судно було обстріляне з швидкісного катера, і містилося прохання про допомогу.

У зв"язку з цим командир "Емдена" негайно наказав узяти курс на танкер і направив до нього вертоліт, який і злякав піратів.

Слід зазначити, що піратство в територіальних водах Сомалі загрожує стати одним з найприбутковіших занять. Тільки минулого тижня французами було заплачено 2 млн доларів за звільнення круїзної яхти класу люкс Le Ponant. Також минулого року власник буксира "Світцер Корсаків" з чотирма росіянами на борту в березні виплатив 700 тисяч доларів за звільнення судна.

Територіальні води Сомалі наразі вважаються другими за небезпекою після Нігерії з погляду піратства. Минулого року тут було захоплено 25 судів. Міжнародне бюро мореплавання рекомендує торговим судам не підходити до узбережжя Сомалі ближче 500 км.

Кораблі ВМС ФРН ведуть патрулювання в районі Африканського Рогу з 2002 року і контролюють морські комунікації з тим, щоб не допустити доставки зброї, боєприпасів і наркотиків для міжнародних терористичних угрупувань, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Пірати Сомалі захопили друге за добу судно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі