субота, 12 лютого 2011 14:13

Підвищення комунальних тарифів буде наймасштабнішим за останні 5 років

Підвищення комунальних тарифів буде наймасштабнішим за останні 5 років

Починаючи з лютого, зростання тарифів торкнеться практично усіх видів комунальних послуг - і тих, які регулюються центральними органами (електрика, газ), і тих, які знаходяться у веденні місцевих (вода, водовідвід та всі інші), - повідомляє Дзеркало тижня.

Конкретні показники збільшення якоюсь мірою носять ще неостаточний характер.

Хоча, за даними Мінекономрозвитку, прогнозні макропоказники на 2011 рік версталися виходячи з припущення, що плата за власне житло (квартплата) зросте на 17%, водопостачання - на 18, каналізацію - 19, електроенергію - 40, природний газ - 50, гарячу воду і опалення - на 24%.

Підвищення житлово-комунальних тарифів цього року буде наймасштабнішим за останні п'ять років. До цього найбільше їхнє підвищення було у 2006 році - на 66,5%. А фактично ще більше, оскільки в цю групу споживчих витрат включаються і не пов'язані зі зміною тарифів витрати населення на утримання і ремонт житла (покупку шпалер, керамічної плитки, установку пластикових вікон, броньованих дверей).

Видання також зазначає, що найбільше зросли тарифи на природний газ і водовідвід (майже у 4,2 рази), найменше - на електроенергію (у 1,56 рази).

Передбачуване збільшення тарифів за місяць-два або дво-трикратне (як нам обіцяють по електроенергії) протягом року сприймається населенням значно болючіше, ніж більш-менш плавне зростання. І саме таке сприйняття переважатиме цього року.

За даними досліджень витрат і ресурсів домогосподарств, останніми роками грошові витрати на житлово-комунальні послуги складали в середньому менше 10,0%, тому, начебто, особливо сподіватися на отримання субсидій більшості сімей не доводиться.

Так, у структурі грошових витрат 2009 року (даних за 2010-тий ще немає) в місяць на домогосподарство (родину) припадало 193,3 гривень на оплату житлово-комунальних послуг (у 2008-му - 156,5 грн.), у тому числі у містах - 232,7 грн., у селах - лише 16,9 грн. У 2009 році найбільша доля витрат на оплату житлово-комунальних послуг в сім'ях з однієї людини - 9,5%, з двох - 8,5%.

Нагадаємо, 2 лютого Микола Азаров пообіцяв, що держава захищатиме громадян в умовах підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Зараз ви читаєте новину «Підвищення комунальних тарифів буде наймасштабнішим за останні 5 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі